Στα υψηλά 15 μηνών το Χ.Α. ελέω προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγησης

Στα υψηλά 15 μηνών το Χ.Α. ελέω προσδοκιών για κλείσιμο της αξιολόγησης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλά των τελευταίων 15 μηνών (Νοέμβριος 2015) αναρριχήθηκε αυτή την εβδομάδα το Χρηματιστήριο με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές. Ωστόσο, αυτή η ισχυρή αντίδραση της αγοράς δεν συνοδεύθηκε ούτε από αντίστοιχη αύξηση του τζίρου συναλλαγών ούτε από αύξηση της εμπορευσιμότητας των μετοχών, καθώς η Αθήνα παραμένει ένα από τα πιο ρηχά χρηματιστήρια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσδοκίες των επενδυτών, ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου 2017 θα έκλεινε τουλάχιστον το σκέλος της τεχνικής αξιολόγησης με την ταυτόχρονη επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, πυροδότησαν κύμα εξαγορών τραπεζικών μετοχών και τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου.

Το θετικό κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά ενισχύθηκε και από τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters που έκανε λόγο το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης για προκαταρκτική συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την αξιολόγηση και τη λήψη 7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα που αφορά τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Η κορύφωση της ανόδου σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει νέο υψηλό έτους (670,42 μονάδες), επίπεδα που έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών για τελευταία φορά στη συνεδρίαση της 10ης Νοεμβρίου 2015.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ισχυρά κέρδη 1,72% του Γενικού Δείκτη που έκλεισε στις 646,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 31,524 εκατ. ευρώ. Η τετράδα των συστημικών τραπεζών ηγήθηκε της ανόδου. Πιο συγκεκριμένα, η τράπεζα Πειραιώς ενισχύθηκε 7,33%, η Εθνική τράπεζα σημείωσε άνοδο 6,1%, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε κέρδη 4,80% και ο τίτλος της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 4,40% και έκλεισε στα 1,66 ευρώ. Εξίσου ικανοποιητική ήταν η εικόνα των αποδόσεων για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (4,51%) και της ΔΕΗ (4,18%). Την Τρίτη συνεχίστηκε η άνοδος για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 664,52 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 2,78%. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σε σύγκριση με τη Δευτέρα και έφθασε τα 54,076 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανήλθε στο επίπεδο των 45,828 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης το τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters για προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών όσον αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης διατήρησε σε ανοδική πορεία την αγορά για τρίτη διαδοχική μέρα. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 668,55 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,61%. Την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε νέα υψηλά έτους στις 670,42 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια κέρδη 0,28%. Μετά το τετραήμερο ανοδικό σερί το Χρηματιστήριο σημειώνει κέρδη 4,16% από το ξεκίνημα του 2017, ενώ στις τελευταίες τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις έχουν προστεθεί 1,963 δισ. ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατεγράφησαν ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές (Εθνική -0,41%, Πειραιώς -0,57%). Αντίθετα, οι εμποροβιομηχανικές μετοχές έκλεισαν με κέρδη και συντήρησαν τον ανοδικό ρυθμό της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύθηκε 2,53% και ακολούθησε ο τίτλος της ΔΕΗ (2,52%) και του ΟΤΕ (1,23%).

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση του α΄ τριμήνου του 2017 επικράτησαν οι πωλητές στην αγορά. Ηταν αναμενόμενο έπειτα από τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις να προστρέξουν ορισμένα ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια να ρευστοποιήσουν μετοχές για να διασφαλίσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους. Πάντως, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, γεγονός και της επιφυλακτικότητας που χαρακτηρίζει τους επενδυτές όσο παραμένει η αβεβαιότητα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή