Συμφωνία ισπανικής Repsol με Εnergean Oil για ελληνικά κοιτάσματα

Συμφωνία ισπανικής Repsol με Εnergean Oil για ελληνικά κοιτάσματα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυναμική που αποκτά η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αντανακλά η έλευση μίας ακόμη πολυεθνικής, μετά την Total και την Εdison, της ισπανικής Repsol μέσω της Εnergean Oil.

O ισπανικός πετρελαϊκός κολοσσός, με παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες και παραγωγή 700.000 βαρελιών ισοδύναμου πετρελαίου ημερησίως, προχώρησε στην εξαγορά του 60% των δικαιωμάτων παραχώρησης που έχει η Energean στις χερσαίες περιοχές Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας.

Η Repsol, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Energean Oil, σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018, καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτικής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρνανία στη διάρκεια της περιόδου 2018/2019. Οι χερσαίες παραχωρήσεις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρων, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ερευνητικούς στόχους για την Energean και έχουν στρατηγική σημασία για τον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τα οικόπεδα αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων των Ελληνίδων, η οποία περιλαμβάνει την ιδιαίτερα προσοδοφόρα Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψεις στην Αλβανία. Συνολικά, πάνω από 10 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί μέσα σε αυτήν την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία.

Την ικανοποίηση της Energean για την είσοδο της Repsol στα δύο οικόπεδα, Ιωαννίνων και Αιτωλοακαρνανίας, εξέφρασε με αφορμή τη συμφωνία ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μαθιός Ρήγας. Σημείωσε ότι πρόκειται για «εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα προόδου για την ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθράκων» και εκτίμησε ότι «η τεχνογνωσία της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean, αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητες νέων ανακαλύψεων στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογούν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου». Αξιοσημείωτη είναι η έμμεση επίθεση του κ. Ρήγα προς τα ΕΛΠΕ. «Εμείς δεν αρεσκόμαστε σε δημόσιες αναφορές περί «επαφών και συζητήσεων» χάριν εντυπωσιασμού, αλλά κλείνουμε και ανακοινώνουμε επίσημα μεγάλες συμφωνίες» είπε χαρακτηριστικά, αμφισβητώντας εμμέσως τις σχετικές αναφορές στελεχών των ΕΛΠΕ περί συνεργασίας με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. H συμφωνία με τη Repsol υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης του οικοπέδου της Αιτωλοακαρνανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την Energean. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Energean, εκτός από το κοίτασμα του Πρίνου που είναι και το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει και των δύο χερσαίων περιοχών στις οποίες εισήλθε η Repsol, έχει επεκταθεί και στο εξωτερικό. Προσφάτως απέκτησε τα κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ, ενώ υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης δύο θαλάσσιων οικοπέδων στο Μαυροβούνιο με την κυβέρνηση του γειτονικού κρατιδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή