Υδρογονάνθρακες και πράσινη ενέργεια οι 2 άξονες των ΕΛΠΕ

Υδρογονάνθρακες και πράσινη ενέργεια οι 2 άξονες των ΕΛΠΕ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναδραστηριοποίηση στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελούν τις δύο βασικές στρατηγικές των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γρηγόρης Στεργιούλης στην ομιλία του στο διήμερο συνέδριο του ΙΕΝΕ, με θέμα «Διύλιση, Αποθήκευση & Εμπορία Πετρελαιοειδών στη ΝΑ Ευρώπη» στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Στεργιούλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα αποτελέσει έναν ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό όμιλο στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και στα Βαλκάνια – τα οποία έχουν κομβική σημασία, καθώς είναι η μία από τις δύο «πόρτες» της Ευρώπης προς τις περιοχές που παράγουν ενεργειακά προϊόντα. Επεσήμανε δε, ότι κυρίαρχο ζήτημα σήμερα για τον κλάδο αποτελεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής διύλισης, η οποία πλήττεται σημαντικά εξαιτίας του υψηλού κόστους συμμόρφωσης στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θέτει η Ε.Ε., οι οποίες όμως δεν υφίστανται στις ανταγωνιστικές περιοχές όπως η Τουρκία, η Μέση Ανατολή και η ΝΑ Ασία. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε, τα διυλιστήρια της ΝΑ Ευρώπης βιώνουν αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό και η θέση τους καθίσταται ιδιαίτερα ευάλωτη. «Οντας στην άκρη της Ευρώπης, το ύψος των εξαγωγών μας ανέρχεται στο 60% της συνολικής παραγωγής, σε σύγκριση με τον μέσον όρο (15%) της ευρωπαϊκής διύλισης, ένας αριθμός που δείχνει με σαφήνεια την πρόσθετη επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν ορισμένα από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Στεργιούλης χαρακτήρισε ως μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις του αιώνα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη μετάβαση προς μια κοινωνία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η πορεία αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ομαλά και με το ελάχιστο δυνατό κοινωνικό κόστος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή