Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για την Εθνική Ασφαλιστική

Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για την Εθνική Ασφαλιστική

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξαγορά ποσοστού έως και 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι προσφορές προέρχονται από τρία κινεζικά funds –Fosun, Gongbao και Wintime– ενώ η τέταρτη προέρχεται από το επενδυτικό σχήμα EXIN Partners, στο οποίο συμμετέχουν οι κ. Παύλος Κανελλόπουλος, Τζον Κάλαμος, Τζον Κουδούνης και Ματ Φέρφιλντ.

Οι προσφορές κατατέθηκαν χθες το απόγευμα και το περιεχόμενό τους, δηλαδή το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος, δεν ανακοινώθηκε. Πάντως πηγές της Εθνικής Ασφαλιστικής αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαδικασία θα είναι σχετικά σύντομη και δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν και να ανακοινωθούν έως τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης. Πρόθεση του μετόχου, δηλαδή του ομίλου της Εθνικής, είναι να κλείσει άμεσα η πώληση με την ανακοίνωση του ονόματος του «προτιμητέου επενδυτή».

Η μάχη για τη διεκδίκηση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας εξελίσσεται σε ντέρμπι μεταξύ ουσιαστικά δύο «μονομάχων». Από τη μια, βασικός διεκδικητής είναι ο κινεζικός παράγων, που προσέρχεται στη διεκδίκηση μέσω τριών επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ από την άλλη, δυναμική παρουσία εμφανίζεται να διεκδικεί και το επενδυτικό σχήμα που συγκροτούν ελληνικά και αμερικανικά κεφάλαια μέσω του σχήματος EXIN Partners.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα για «δυσθεώρητο τίμημα» αποτυπώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση παρά τις αντιδράσεις του συλλόγου των υπαλλήλων στην Εθνική Ασφαλιστική, που παραπέμπουν σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις οποίες έκανε λόγο για «έγκλημα κατά του εθνικού πλούτου της χώρας». Ο σύλλογος των υπαλλήλων, σε χθεσινή του ανακοίνωση, επικαλείται άλλωστε την κερδοφορία των 57,5 εκατ. ευρώ της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2016, που αποδεικνύει, όπως σημειώνει, ότι «αν δεν υπήρχε στον όμιλο της ΕΤΕ η Εθνική Ασφαλιστική, η ΕΤΕ θα έκλεινε το 2016 με ζημίες εκατομμυρίων».

Η επίτευξη υψηλού τιμήματος, που προσδιορίζεται μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και φθάνει έως και το 1 δισ. ευρώ, ανάλογα και με το ποσοστό πώλησης, αποτελεί και το ισχυρότερο δέλεαρ υπέρ της πώλησης της εταιρείας. Ετσι η μάχη από την πλευρά της κυβέρνησης φαίνεται ότι επικεντρώνεται στο ποιος θα είναι ο «προτιμητέος επενδυτής», που θα κερδίζει και τις εντυπώσεις στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, δηλαδή στους θεσμούς και στα ευρωπαϊκά όργανα, που, αν και ατύπως, έχουν λόγο στις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, η επικράτηση ενός εκ των κινεζικών funds στη φάση της τελικής διεκδίκησης, με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποδίδονται στον όμιλο Fosun, έχει το πλεονέκτημα του ισχυρού επενδυτή, στον βαθμό που πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους παγκοσμίως, με πάνω από 180 δισ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια στον ασφαλιστικό κλάδο. Η πρόθεση του ομίλου Fosun να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αποτυπώνεται και μέσω της εξαγοράς που πραγματοποίησε στην Πορτογαλία. Από την άλλη, η επικράτηση του EXIN Group, που εκπροσωπείται και από ελληνικά συμφέροντα, αποτελεί σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μια πιθανή εξέλιξη, στον βαθμό που έχει τη δυνατότητα να διαθέσει να απαιτούμενα κεφάλαια, όντας ταυτόχρονα μια πειστική επιλογή στην επιχειρηματολογία κατά του αφελληνισμού του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή