Συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

Συμμετοχή της Ιταλίας στον αγωγό Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα φάση εισέρχεται ο ελληνικού ενδιαφέροντος αγωγός για τη μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη μετά και την ενεργή εμπλοκή της Ιταλίας. Χθες στο Τελ Αβίβ υπεγράφη κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο οποίος το χαρακτήρισε φιλόδοξο έργο, το οποίο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί δυνατή η χρηματοδότησή του από την Ε.Ε. Την κοινή διακήρυξη υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο Κύπριος ομόλογός του Γ. Λακκοτρύπης, ο Ιταλός υπουργός Ανάπτυξης Κ. Καλέντα και o υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γ. Στάινιτζ, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο εξάμηνο στην Κύπρο, προκειμένου να διαπιστώσουν την επενδυτική ωριμότητα του έργου.

Τα μέρη, μέσω της διακήρυξης, συμφώνησαν ότι στηρίζουν τη μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αναγνωρίζουν επίσης ότι η EastMed, ενώ συμπληρώνει άλλες επιλογές εξαγωγών υπό αξιολόγηση, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την εξαγωγή προς την Ευρώπη μέρους των υφιστάμενων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Συμφώνησαν, τέλος, να στηρίξουν την αίτηση της κοινοπραξίας IGI Pοseidon για εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον κανονισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη». Για την προώθηση και παρακολούθηση του έργου, τα μέρη θα συστήσουν τετραμερή ομάδα εργασίας. «Είναι σημαντικό ότι με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης μελετών το έργο κρίθηκε τεχνικά και οικονομικά βιώσιμο», τόνισε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε ότι το έργο περνάει στη δεύτερη φάση, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τεχνικές μελέτες με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάνιτς, δήλωσε στο Reuters ότι ο αγωγός μπορεί να ολοκληρωθεί το 2025 και ότι θα γίνουν προσπάθειες να επισπευστεί το χρονοδιάγραμμα, ενώ όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια του Ισραήλ, απάντησε: «θα κάνω και τους δύο αγωγούς» αναφερόμενος στον Eastmed και στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας.

Ο σχεδιαζόμενος αγωγός μήκους 2.000 χιλιομέτρων θα συνδέει τα κοιτάσματα αερίου Ισραήλ και Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ το κόστος κατασκευής του υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή