Αποζημιώσεις σε 13.128 ασφαλισμένους των Ασπίς και Commercial Value

Αποζημιώσεις σε 13.128 ασφαλισμένους των Ασπίς και Commercial Value

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποζημιώσεις σε 13.128 ασφαλιστήρια συμβόλαια της «Ασπίς Πρόνοια» και της Commercial Value από το σύνολο των 70.000 περίπου που έχουν πιστοποιηθεί ότι δικαιούνται αποζημίωσης, αναμένεται να έχουν πληρωθεί έως και την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσό που έχει διατεθεί για τη μερική έστω αποζημίωση όσων ήταν κάτοχοι αυτών των συμβολαίων, ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 30,5 εκατ. ευρώ.

Με βάση τον σχεδιασμό του ασφαλιστικού εκκαθαριστή, το ποσό που θα διατεθεί συνολικά έχει υπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ και το επόμενο διάστημα θα ακολουθούν τακτικές καταβολές κάθε μήνα, έτσι ώστε να αποζημιωθούν και οι υπόλοιποι κάτοχοι των 70.000 ασφαλιστηρίων συμβολαίων που δικαιούνται αποζημίωσης. Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις για όσους είχαν ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, περιορίζονται στο 9% και στο 5% για όσους είχαν επενδυτικά συμβόλαια (unit linked), καθώς τα ρευστοποιήσιμα αποθεματικά της εταιρείας δεν επιτρέπουν την καταβολή υψηλότερων αποζημιώσεων.

Αντίθετα, οι αποζημιώσεις των συμβολαίων ζωής της Commercial Value φτάνουν το 80% και για τα επενδυτικά συμβόλαια το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία είχε ικανοποιητικά αποθέματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα δείγμα 3.454 συμβολαίων, οι κάτοχοι 1.527 συμβολαίων της «Ασπίς Πρόνοια» έλαβαν αποζημιώσεις μόλις 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναλογία 810 ευρώ κατά μέσον όρο ανά συμβόλαιο. Αντίθετα, οι κάτοχοι 1.927 συμβολαίων της Commercial Value έλαβαν 6,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 3.226 ευρώ ανά συμβόλαιο.

Εκτός από το καλύτερο επίπεδο αποθεματοποίησης που είχε η Commercial Value, η εταιρεία διέθετε και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία. Ετσι στο χαρτοφυλάκιο της «Ασπίς» τα ακίνητα αποτελούν το 71% του συνόλου, ενώ τα άμεσα ρευστοποιήσιμα, δηλαδή τα ομόλογα, οι μετοχές και οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελούν το υπόλοιπο 29%. Αντίστροφη είναι η σχέση για την Commercial Value, η οποία είχε το 72% των διαθεσίμων της σε καταθέσεις προθεσμίας, γεγονός που επιτρέπει την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή