Κοινωνική πολιτική εις βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών

Κοινωνική πολιτική εις βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρυθμίσεις «κοινωνικής» πολιτικής αυξάνοντας τα κόστη για το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για τη ΔΕΗ προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οπως αναφέρει σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα, με αφορμή ρύθμιση που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες για την απαλλαγή της χρέωσης ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) και για τις νυχτερινές καταναλώσεις όσων είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) αλλά και των πολυτέκνων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ρυθμίσεις με την τροποποίηση της υπουργικής απόφασης του 2010 που όριζε τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΚΟΤ. Μεταξύ αυτών αναφέρει ότι θα προωθηθεί: «Κατάργηση της απένταξης από το KOT σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης. Με το νέο πλαίσιο, στις περιπτώσεις αυτές οι ευπαθείς ομάδες δεν θα απεντάσσονται, αλλά θα τιμολογούνται με τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας μόνον για την υπερβάλλουσα κατανάλωση».

Σήμερα δικαιούχοι στο ΚΟΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αντιστοιχούν σε 645.262 μετρητές. Αν και το εν λόγω τιμολόγιο παρέχεται απ’ όλους τους προμηθευτές, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, μόνον ένας βρίσκεται σε εναλλακτικό πάροχο. Η ένταξη στο ΚΟΤ προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια και συγκεκριμένα ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, σε συνδυασμό με ανώτατο όριο κατανάλωσης τις 1.500 κιλοβατώρες, οι οποίες μπορούν να φθάσουν τις 1.700 για τριτέκνους. Προβλέπει επίσης ειδικές κατηγορίες, όπως μακροπρόθεσμα ανέργους, ΑΜΕΑ κ.ά. Η χρέωση για το ΚΟΤ είναι κατά 40% περίπου χαμηλότερη από τη χρέωση του οικιακού τιμολογίου. Υπέρβαση του ορίου των 1.500 κιλοβατώρων το τετράμηνο οδηγεί αυτόματα σε απένταξη από το ΚΟΤ. Με τη ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ενέργειας, οι δικαιούχοι δεν θα απεντάσσονται αλλά θα χρεώνονται την επιπλέον κατανάλωση σε ανταγωνιστικές τιμές. Η ρύθμιση αυξάνει το ετήσιο κόστος του ΚΟΤ, το οποίο επιμερίζεται στο σύνολο των υπολοίπων καταναλωτών αλλά και την επιβάρυνση της ΔΕΗ. Οι οφειλές μόνον από απλήρωτους λογαριασμούς του ΚΟΤ φθάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ετήσιο κόστος ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ ενημερώθηκε για τις προθέσεις του υπουργείου από το ενημερωτικό σημείωμα και θα εκτιμήσει τις επόμενες ημέρες τις οικονομικές επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή