Σε τουρισμό, αγροτοδιατροφή η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το 2015

Σε τουρισμό, αγροτοδιατροφή η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου το 2015

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουρισμός και αγροτοδιατροφικός τομέας αποδεικνύονται οι «πρωταθλητές» για το 2015, καθώς πρόκειται για τους κλάδους στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη αύξηση κύκλου εργασιών σε σύγκριση με το 2014, κατά 4,1% και 3,1% αντιστοίχως. Πάντως, συνολικά και παρά τις αντιξοότητες του 2015, οι ελληνικές επιχειρήσεις επέδειξαν ανθεκτικότητα, καταφέρνοντας μάλιστα να αντιστρέψουν τη συνεχή πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Αν και μειώθηκε ο κύκλος εργασιών, παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση της προ φόρων κερδοφορίας τους, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του κόστους πωλήσεων και στην επακόλουθη αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Από τα στοιχεία που προέρχονται από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς και τα αποτελέσματα χρήσης 15.771 επιχειρήσεων (Α.Ε. και ΕΠΕ) για τα έτη 2015 και 2014 που συνέλεξε και επεξεργάστηκε η ICAP Group (δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα) προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους μειώθηκε κατά 2,8% το 2015 σε σύγκριση με το 2014 και διαμορφώθηκε σε 128 δισ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι συνολικά –συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού τομέα– εξετάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία 16.168 Α.Ε. και ΕΠΕ. Συγκεκριμένα, υποχώρηση κατέγραψαν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Την εντονότερη υποχώρηση κύκλου εργασιών εμφάνισαν ο τομέας της μεταποίησης (8,2%) και των ορυχείων – λατομείων (5,8%). Στους τέσσερις κλάδους που σημείωσαν αύξηση πωλήσεων συγκαταλέγονται πέραν των ξενοδοχείων – εστιατορίων (τουρισμός) και της γεωργίας – αλιείας που προαναφέρθηκαν, οι μεταφορές – επικοινωνίες (1,5%) και οι λοιπές υπηρεσίες (επίσης κατά 1,5%).

Τα συνολικά μεικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,9%, ανερχόμενα σε 27,1 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το σχετικό περιθώριο διευρύνθηκε σε 21,2% από 18,9% το προηγούμενο έτος. Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικού αποτελέσματος και τελικά στην ανάκτηση της κερδοφορίας του εταιρικού τομέα. Το 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι το 62,3% των εταιρειών του δείγματος ήταν κερδοφόρες το 2015, τα δε κέρδη τους υπερίσχυσαν και καθόρισαν και το συνολικό αποτέλεσμα. Ο παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του συνολικού καθαρού αποτελέσματος ήταν κυρίως οι 1.653 επιχειρήσεις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2014 μετατράπηκαν σε κερδοφόρες το 2015, ενισχύοντας το αποτέλεσμα των 8.172 επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κερδοφόρες και τα δύο χρόνια. Μοναδικός ζημιογόνος κλάδος το 2015 ήταν αυτός των ορυχείων – λατομείων.

Διαφορετική είναι η εικόνα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Το 2015 τα συνολικά έσοδα των 10 τραπεζών που περιλαμβάνονται στην ανάλυση μειώθηκαν κατά 8,5% και ανήλθαν σε 9,8 δισ. ευρώ. Βελτίωση, αλλά μικρής έκτασης εμφάνισε ο κλάδος των ασφαλειών, ενώ ζημιογόνος παρέμεινε ο σύνθετος κλάδος των λοιπών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στη νέα μελέτη της ICAP Group «Η Ελλάδα σε αριθμούς», η οποία θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 9 Απριλίου 2017 μαζί με την έκδοση της «Καθημερινής» για τους συνδρομητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή