Κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία από 15 Ιουνίου

Κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία από 15 Ιουνίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε ο δρόμος για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στην κινητή τηλεφωνία από το ερχόμενο καλοκαίρι. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε χθες την κατάργηση κάθε επιπλέον χρέωσης που επιβάλλεται στις επικοινωνίες των κατοίκων της Ε.Ε. που πραγματοποιούν όταν βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ενωσης. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από 15 Ιουνίου 2017. Την απόφαση καλωσόρισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Αντρους Ανσίπ. «Επειτα από σχεδόν δέκα χρόνια», είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «η Ε.Ε. βάζει οριστικά τέλος στο άγχος των χρεώσεων περιαγωγής που μαστίζουν την Ευρώπη από τις απαρχές της κινητής τηλεφωνίας. Οι υπερβολικές χρεώσεις περιαγωγής ήταν μια ανωμαλία σε μια ήπειρο όπου οι άνθρωποι κινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, αρχής γενομένης από το 2007, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στη βιομηχανία κινητής, τη μείωση των χρεώσεων περιαγωγής. Αρχικά βάζοντας καπέλο στις χρεώσεις χονδρικής που εφαρμόζουν μεταξύ τους οι πάροχοι, και τώρα, επιβάλλοντας στους παρόχους να μη χρεώνουν επιπλέον τον καταναλωτή για όσο αυτός βρίσκεται εκτός της χώρας διαμονής, αλλά εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η Κομισιόν, η πολιτική περιορισμού του κόστους της περιαγωγής έχει αποδώσει καρπούς κι έχει επέλθει μείωση των χρεώσεων κατά 92% στο επίπεδο της λιανικής. Μάλιστα, η μείωση των χρεώσεων περιαγωγής δεδομένων (data roaming) είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανέρχεται στο 96%. Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την Κομισιόν, ο όγκος περιαγωγής δεδομένων υπερεκατονταπλασιάστηκε.

Πάντως, η απόφαση κατάργησης των χρεώσεων περιαγωγής μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη βιομηχανία. Οι καταναλωτές για παράδειγμα μπορεί να στραφούν στις φθηνές χώρες για την αγορά υπηρεσιών, στερώντας έσοδα στην τοπική βιομηχανία και σχετικά φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.). Για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να ζημιωθεί από τη συγκεκριμένη απόφαση, κυρίως εξαιτίας της υψηλής φορολογίας. Αυτό που φοβάται η εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργο Στεφανόπουλο, λόγω του τέλους φορολογίας 12%, να υπάρξει κάποιος που θα ξεκινήσει να πουλά κάρτες καρτοκινητής στην Ελλάδα, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας π.χ. από την Ολλανδία.

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η Κομισιόν και το αρμόδιο όργανο ρύθμισης της αγοράς (BEREC), έχουν εξουσιοδοτήσει κατάλληλα τις τοπικές αρχές (π.χ. ΕΕΤΤ), ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν ανάλογα. «Αν και η διαδικασία παρέμβασης είναι πολύ γραφειοκρατική, εντούτοις θεωρούμε ότι θα διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά. Το στέλεχος της ΕΕΚΤ πρόσθεσε ακόμη ότι στο εξής οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν υπέρμετρα στους χώρους εποχικής συνάθροισης όπως είναι τα νησιά, τα τουριστικά θέρετρα κ.ά. Και αυτό γιατί πλέον δεν θα έχουν το κίνητρο της επιπλέον αμοιβής τους (roaming) από τους επισκέπτες τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή