«Εξετάζουμε επενδύσεις σε υποδομές, εμπόριο και κόκκινα δάνεια»

«Εξετάζουμε επενδύσεις σε υποδομές, εμπόριο και κόκκινα δάνεια»

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το International Finance Corporation (IFC), ο χρηματοδοτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας, από το 2015 εντείνει τη χρηματοδοτική δραστηριότητά του στην Ελλάδα, με σκοπό να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και να συμβάλει στην επιστροφή της ανάπτυξης με άξονα τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του IFC Δημήτρης Τσιτσιράγκος με την ευκαιρία της χρηματοδότησης της Fraport για την ανάληψη της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. «Εχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι το IFC θα επενδύσει σε κλάδους και τομείς όπου μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και η βελτίωση των υποδομών της χώρας αποτελεί από τους τομείς που εστιάζουμε», εξηγεί.

– Γιατί χρηματοδοτήσατε τη Fraport Greece;

– Η επιτυχής ολοκλήρωση της παραχώρησης στη Fraport Greece με περιορισμένη προσφυγή σε δημόσια χρηματοδότηση θα αποτελέσει παράδειγμα για παρεμφερείς παραχωρήσεις. Καταδεικνύει πως μια καλά μελετημένη και σωστά διαρθρωμένη σύμβαση μπορεί να φέρει μεγάλης κλίμακας εξωτερικές επενδύσεις. Ως ο μεγαλύτερος επενδυτής και συντονιστής της κοινοπραξίας δανεισμού της, παρέχουμε συνολικά 154 εκατ. ευρώ με δύο 18ετή δάνεια. Είμαστε επίσης ο μοναδικός πάροχος ανταλλαγών αντιστάθμισης για τον κίνδυνο επιτοκίου σε ευρώ. Θα συνεχίσουμε να διερευνούμε ευκαιρίες στις υποδομές και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις επειδή πιστεύουμε ότι μπορούν να ασκήσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στο εσωτερικό και να κινητοποιήσουν επενδυτές από το εξωτερικό.

– Πώς σχολιάζετε την τοποθέτησή σας στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2015;

– Οι τιμές των μετοχών είναι χαμηλότερες από τα επίπεδα που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση. Το IFC, όμως, δεν είναι βραχυπρόθεσμος επενδυτής που αναζητάει γρήγορα κέρδη. Ξέραμε από την αρχή ότι η απόδοση ήταν συνάρτηση των μακροοικονομικών επιδόσεων και του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η επένδυση αυτή πρέπει να ιδωθεί και υπό το πρίσμα της στρατηγικής μας για τη χώρα, που είναι η στήριξη της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα. Ενα αδύναμο τραπεζικό σύστημα στερεί την πιστωτική στήριξη στις επιχειρήσεις. Ετσι η ενίσχυση των τραπεζών αποτελεί κομβικό σημείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ώστε να ξεκινήσει η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και, γενικότερα, για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

– Με ποιον τρόπο στηρίζετε την επένδυσή σας στις ελληνικές τράπεζες;

– Στο πλαίσιο του κοινού Προγράμματος Δράσης του 2010 του IFC για τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς υποστηρίξαμε επιλεγμένες θυγατρικές των τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών τραπεζών στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την εκτυλισσόμενη τότε κρίση της Ευρωζώνης.

Το IFC ενέκρινε 434 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων υπεγράφησαν τα 411 εκατ. Από το 2015 αρχίσαμε συνεργασία με τις τράπεζες και μέσα στην Ελλάδα. Πέρα από τη συμμετοχή μας στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, προσφέραμε συνολικά 275 εκατ. ευρώ στην Eurobank, στην Alpha Bank και στην Εθνική Τράπεζα για να ενισχύσουν τις χρηματοδοτήσεις εμπορίου και την ανταγωνιστικότητά τους στις εξαγωγικές εμπορικές δραστηριότητες.

– Εξετάζετε άλλα έργα ή προγράμματα στην Ελλάδα και ποια η μέχρι στιγμής έκθεσή σας;

– Επί του παρόντος η έκθεσή μας ανέρχεται στα 640 εκατ. ευρώ. Από τον Μάρτιο του 2015, το IFC έχει δεσμεύσει 365 εκατομμύρια σε επενδύσεις σε 7 έργα και έχει παραχωρήσει συνολικά 275 εκατομμύρια σε εμπορική χρηματοδότηση. Εκτός από τις συστημικές τράπεζες και τη Fraport, έχουμε συνεργασία με την Grivalia για τις επενδύσεις της σε ενεργειακή απόδοση και εφοδιαστική αλυσίδα και συνεχίζουμε να αξιολογούμε όλους τους τομείς. Αυτός που εξακολουθεί να ελκύει το ενδιαφέρον μας είναι ο χρηματοπιστωτικός, και ειδικότερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το IFC είναι έτοιμο να δραστηριοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο.

Εξακολουθούμε δε να παρέχουμε υποστήριξη στη χρηματοδότηση του εμπορίου και ενδιαφερόμαστε για την ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων, τις ευκαιρίες στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) και σε στοχευμένες επενδύσεις στο τουρισμό. Επιπλέον, το IFC είναι διατεθειμένο να διευρύνει τον συμβουλευτικό του ρόλο σε τομείς όπως αυτός των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και των ιδιωτικοποιήσεων. Το IFC έχει στηρίξει και συνεχίζει να συνεργάζεται με θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις προσπάθειες των ελληνικών εταιρειών να επεκταθούν στις αναδυόμενες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στη Βόρειο Αφρική. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται και η «Τιτάν», η Chipita και η Βιοχάλκο. Θέλουμε να στηρίξουμε εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν σε περιοχές πέρα από τις γειτονικές, όπως η Αφρική, για την οποία υπάρχει ήδη ενδιαφέρον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή