Αύξηση κρατήσεων από Ελληνες εκδρομείς ενόψει της φετινής πασχαλινής περιόδου

Αύξηση κρατήσεων από Ελληνες εκδρομείς ενόψει της φετινής πασχαλινής περιόδου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, τίποτα δεν φαίνεται ικανό να χαλάσει τη διάθεση του Ελληνα να γιορτάσει το Πάσχα. Ούτε η κρίση ούτε η ύφεση. Απόδειξη; Ο ρυθμός των κρατήσεων για την πασχαλινή περίοδο, ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, καταγράφει αύξηση, ενώ ζήτηση υπάρχει και για ταξίδια στο εξωτερικό.

Εντός των τειχών, ξενοδόχοι και ταξιδιωτικά γραφεία, που αντιλαμβάνονται την αλλαγή του κλίματος, σπεύδουν να την αξιοποιήσουν, διαθέτοντας ακόμα και πακέτα με all inclusive υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν… παραδοσιακό γλέντι, με σουβλιστά αρνιά και όχι μόνο!

Το επιβεβαιώνει ο πλέον αρμόδιος: Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Oμοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Λύσανδρο Τσιλίδη, μόνο η πώληση οργανωμένων πακέτων για τις μέρες που έρχονται παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 15%. «Είναι η πρώτη φορά», μας λέει, «που στα χρόνια της κρίσης, μετά το 2010, σημειώνεται τέτοια κινητικότητα παραμονές του Πάσχα».

Το ακόμη καλύτερο για την εγχώρια τουριστική βιομηχανία; Ενισχύεται και η εισερχόμενη τουριστική κίνηση, αφού φέτος Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα συμπίπτουν. Για την εξέλιξη αυτή, βέβαια, «δούλεψε» και η προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από διάφορα προγράμματα, όπως το «Δώδεκα» που αποτελεί πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, με στόχο την επέκταση της σεζόν όλον τον χρόνο.

Γενικότερα, όμως, υπάρχει κινητικότητα και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι με βάση στοιχεία της Ομοσπονδίας, αύξηση έως και 17% εμφανίζουν και οι πωλήσεις πακέτων για το εξωτερικό. Δημοφιλέστεροι προορισμοί; Η Ιταλία, η Αυστρία, η Γερμανία, η Κύπρος, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αυτές είναι οι πρώτες επιλογές όσων Ελλήνων αποφασίζουν «να βγουν έξω» για το Πάσχα.

Το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σε αυτή την περίπτωση; Οτι πρώτη φορά ανοδικά κινούνται οι κρατήσεις και για προορισμούς όπως το Μαρόκο, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που πέρυσι τέτοια εποχή σχεδόν «δεν υπήρχαν στον χάρτη». Και βεβαίως, σταθερή είναι η ζήτηση για μακρινούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νότια Αμερική, η Νότια Αφρική, ή ακόμα και η Νοτιοανατολική Ασία κ.ά. Εκεί επιλέγουν να πάνε υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες, οι οποίοι δεν άλλαξαν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες ακόμα και τα τελευταία χρόνια που η χώρα «βούτηξε» στην κρίση.

«Mαγνήτης» η Κέρκυρα

Εντός των τειχών και πάλι, αν θέλει κανείς να επιλέξει τον προορισμό με τη μεγαλύτερη ζήτηση δεν θα δυσκολευθεί ιδιαίτερα: η Κέρκυρα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εκεί Ενωσης Ξενοδόχων Παναγιώτη Μπράμο, οι πληρότητες των ξενοδοχείων στο νησί κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και οι διαθέσιμες κλίνες είναι λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, για έναν λόγο: Ανακαινίζονται δύο μεγάλες μονάδες κοντά στη πόλη.

Καλά πάνε οι κρατήσεις και στη Ζάκυνθο. Οπως λέει μάλιστα στην «Κ» η πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη, αρκετές μονάδες άνοιξαν λόγω της ζήτησης και μερικές από αυτές θα ξανακλείσουν μετά το Πάσχα, για να επαναλειτουργήσουν με την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Τι της έκανε εντύπωση φέτος; Η αυξημένη ζήτηση, κυρίως από την ελληνική αγορά (σ.σ. λογικό…) για all inclusive πακέτα που περιλαμβάνουν στο κόστος και το πασχαλινό γλέντι.

Η Σαντορίνη, πάλι, τα συνδυάζει όλα. Δηλαδή, σημαντική αύξηση στις κρατήσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από εξωτερικό. Οι αγορές που την προτιμούν; Κυρίως η γαλλική, η γερμανική, η αυστριακή και η βελγική, μας λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού, Μανώλης Καραμολέγκος. Θετικά λειτουργεί φέτος και το γεγονός ότι περίπου 120 τουριστικά καταλύματα παρέμειναν και τον χειμώνα ανοικτά στο νησί. Ετσι, μαζί με τα καταλύματα που άνοιξαν για την πασχαλινή περίοδο, η διαθεσιμότητα κλινών για τους επισκέπτες είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι.

Μεγάλες μονάδες αλλά και αγροτουριστικά καταλύματα, στον ορεινό όγκο του νομού, θα ανοίξουν στη Χαλκιδική για την πασχαλινή περίοδο. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Γρηγόρης Τάσιος, μας μιλάει για κρατήσεις από την Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τις βαλκανικές αγορές.

Ανοικτά είναι τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων, αλλά όχι μόνο. Ανοιξε και το 40% των παραλιακών μονάδων του νομού για το Πάσχα, λέει ο πρόεδρος της Ενωσης, Μανώλης Γιαννούλης. Η κίνηση; Ικανοποιητική από την ελληνική αγορά, αυξημένη από το εξωτερικό! Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νάξου, Γιάννης Μαργαρίτης, τονίζει ότι η ζήτηση από την ελληνική αγορά είναι ανοδική, αν και η σεζόν για το νησί θα ξεκινήσει από τα μέσα Μαΐου.

Τέλος, πολύ καλά πάνε οι κρατήσεις στη Λακωνία. Ο εκεί πρόεδρος της Ενωσης Δημήτρης Πολλάλης λέει ότι καταγράφονται υψηλές πληρότητες σε Μονεμβασιά, Σπάρτη και Μάνη. Ισως επειδή, όπως προσθέτει, οι ξενοδόχοι κράτησαν σταθερές τις τιμές τα τελευταία χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή