Το κλίμα αβεβαιότητας έπληξε και τις εξαγωγές

Το κλίμα αβεβαιότητας έπληξε και τις εξαγωγές

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκαιρη φάνηκε δυστυχώς ότι ήταν η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, καταγράφουν μείωση. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου διευρύνει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών πλοίων, αυξήθηκε το πρώτο δίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2016 κατά 48,9%. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αποδίδει εν πολλοίς την αρνητική εξέλιξη στην αβεβαιότητα γύρω από τα μακροοικονομικά μεγέθη και την καθυστέρηση που σημειώθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Μάλιστα, ο ΠΣΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ουσιαστικά η υποχώρηση των εξαγωγών επαναφέρει μοτίβο ανάλογο των αρχών του 2016, κατά το οποίο η αβεβαιότητα αντανακλάται σε εναλλαγή προσήμων (άνοδος/πτώση) από μήνα σε μήνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τον Φεβρουάριο του 2017 ανήλθε σε 2,10 δισ. ευρώ έναντι 1,91 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, κατά 10,4%. Εάν, ωστόσο, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση των εξαγωγών κατά 1,1% ή κατά 17,2 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό στοιχείο των πιέσεων που ασκήθηκαν στο εξαγωγικό εμπόριο είναι ότι πέντε από τους δέκα κύριους κλάδους εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

Μεγαλύτερη είναι η πτώση για τα ποτά/καπνό (28,7%) και το ελαιόλαδο (28,1%), ενώ σημαντική είναι η υποχώρηση για τα διάφορα βιομηχανικά προϊόντα (16,1%) και τα μηχανήματα (-9,1%), με τα τρόφιμα να επιδεικνύουν μεγαλύτερες αντοχές (πτώση 1,1%). Στον αντίποδα, πέρα από την εκρηκτική αύξηση των πετρελαιοειδών (+56,1%) λόγω αυξημένων τιμών, αυξήθηκαν οι εξαγωγές των πρώτων υλών (47,4%), των χημικών (6%) και των βιομηχανικών προϊόντων (4,8%). Οι αυξήσεις αποδίδονται κατά ένα σημαντικό μέρος στις επιδόσεις-ρεκόρ που σημειώνει το τελευταίο διάστημα η ευρωπαϊκή μεταποίηση, σε αντίθεση με την Ελλάδα.

Από την άλλη, η συνολική αξία των εισαγωγών ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2017 σε 4,08 δισ. ευρώ έναντι 3,59 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016, καταγράφοντας αύξηση 13,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών κατά 2,5%. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 17,7% τον Φεβρουάριο του 2017 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Σε επίπεδο διμήνου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε σε 4,32 δισ. ευρώ έναντι 2,9 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2016, αύξηση της τάξης του 48,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή