Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι αναπτύσσει ο ΟΤΕ

Δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι αναπτύσσει ο ΟΤΕ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιλοτικό δίκτυο αρχιτεκτονικής «οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι» (Fiber to the Home – FTTH) ανέπτυξε ο όμιλος ΟΤΕ στον Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, 50 νοικοκυριά στην περιοχή του Κολωνακίου είναι τις τελευταίες ημέρες πιλοτικοί χρήστες ενός δικτύου που παρέχει ασύλληπτες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μέσω οπτικής ίνας. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, στο πλαίσιο του πιλοτικού έργου, τα καλώδια χαλκού αντικαταστάθηκαν πλήρως από οπτικές ίνες έως και τα σπίτια των καταναλωτών. Το δίκτυο φέρνει την κοινωνία του Gigabit στην Ελλάδα, αφού παρέχει στους χρήστες συμμετρικές ταχύτητες του 1 Gigabit. Στην πράξη, κάθε ένας τέτοιος χρήστης μπορεί να κατεβάσει ή να ανεβάσει στον υπολογιστή του μια δίωρη ταινία, σε εικόνα υψηλής ευκρίνειας, σε περίπου 24 δευτερόλεπτα. «Είμαστε η εταιρεία των οπτικών ινών στην Ελλάδα», σχολίασε ο επικεφαλής για την Τεχνολογία και των Λειτουργιών του ομίλου ΟΤΕ, Στέφανος Θεοχαρόπουλος. «Θέλουμε οι πελάτες Cosmote», πρόσθεσε, «να απολαμβάνουν πρώτοι τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι νέες υποδομές. Στόχος του πιλοτικού έργου είναι να δοκιμάσουμε την αρχιτεκτονική FTTH σε live δίκτυο σταθερής, ώστε να ορίσουμε τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές, να “ακούσουμε” καλύτερα τον πελάτη μας, ιδιώτη ή επιχείρηση, και να χαρτογραφήσουμε αποτελεσματικότερα τις ανάγκες του».

Το Fiber to the Home αποτελεί στρατηγικό στόχο και αναπόσπαστο μέρος των τεχνολογικών σχεδίων του ΟΤΕ. Ωστόσο ο όμιλος αρχικά εντείνει το κατασκευαστικό του πλάνο φέρνοντας τις οπτικές ίνες μέχρι τις γειτονιές, για τη διάθεση πολύ υψηλών ταχυτήτων σταθερού internet με VDSL και VDSL Vectoring (100-300 Mbps) και σε δεύτερο χρόνο θα επεκτείνει τις οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια (FTTH). Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να επενδύσει 1,5 δισ. μέχρι το 2020 για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς βασισμένων σε οπτικές ίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή