Επεκτείνονται λόγω της υψηλής ζήτησης τα εμπορικά κέντρα

Επεκτείνονται λόγω της υψηλής ζήτησης τα εμπορικά κέντρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα ποσοστά πληρότητας να κυμαίνονται πέριξ του 98%-100% και τους ενδιαφερόμενους μισθωτές να επαρκούν για την κάλυψη τουλάχιστον επιπλέον 50% της υφιστάμενης επιφάνειάς τους, είναι δεδομένο ότι τα εμπορικά κέντρα διανύουν περίοδο άνθησης παρά την οικονομική κρίση. Ως εκ τούτου, με δεδομένη την έλλειψη νέων κέντρων, οι διοικήσεις των υφιστάμενων ακινήτων αναζητούν συνεχώς τρόπους ικανοποίησης της ζήτησης, στοχεύοντας κατ’ αρχάς στην επέκταση των κέντρων τους, τουλάχιστον όπου και όσο αυτή είναι εφικτή.

Σχετικές πρωτοβουλίες ανέλαβε το προηγούμενο διάστημα ο όμιλος της Βιοχάλκο, που διαχειρίζεται, μεταξύ άλλων, το εμπορικό κέντρο River West επί της Λ. Κηφισού. Η αποδοχή του κέντρου από το καταναλωτικό κοινό και το συνεχιζόμενο μισθωτικό ενδιαφέρον οδήγησε στην απόφαση να μετατραπούν περίπου 1.200 τ.μ. υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων σε πρόσθετους εμπορικούς χώρους. Οι σχετικές εργασίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και πλέον διεξάγονται διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους ενοικιαστές για την κάλυψή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2016 το River West, ένα κέντρο επιφάνειας 20.000 τ.μ., κατέγραψε νέο ρεκόρ επισκέψεων με 4,6 εκατ. (από 4,5 εκατ. το 2015), ενώ αύξηση της τάξεως του 19% σημείωσαν και τα έσοδα από ενοίκια. Η δε πληρότητα προσεγγίζει το 97%.

Ανάλογες κινήσεις επέκτασης έχει θέσει σε τροχιά και η REDS αναφορικά με το εμπορικό πάρκο Smart Park, που διαθέτει στην περιοχή Γιαλού των Σπάτων. Η εταιρεία ξεκίνησε την επέκταση του ακινήτου ήδη από τις αρχές του 2016, έχοντας εγκαταλείψει την αρχική σκέψη δημιουργίας χρήσεων ψυχαγωγίας και εστιάζοντας στο εμπόριο. Ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές (τότε ήταν στο επίκεντρο η πρώτη αξιολόγηση) οδήγησαν εντέλει την εισηγμένη στην υιοθέτηση μιας περισσότερο συντηρητικής επιλογής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί και η ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.

Συγκεκριμένα, σε πρώτο στάδιο, αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η κατασκευή νέων κτιρίων 1.000 τ.μ., που θα καλύψουν την άμεση ζήτηση από αλυσίδες λιανεμπορίου και δη από τους κλάδους της τεχνολογίας και των υπεραγορών (σούπερ μάρκετ). Εν συνεχεία, θα κατατεθεί φάκελος οικοδομικής άδειας για τα επόμενα 8.000 τ.μ. εμπορικών χώρων. Στο σύνολό της, η επέκταση θα αφορά επιπλέον επιφάνεια 18.000 τ.μ., αποτελώντας συνολική επένδυση της τάξεως των 23 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το Smart Park είναι μισθωμένο σε ποσοστό 100%, καθώς μετά την πρόσφατη αποχώρηση της αλυσίδας Κωτσόβολος από το ακίνητο, τη θέση της κατέλαβε η αλυσίδα Zara, η οποία συμφώνησε να μισθώσει το εν λόγω κατάστημα, συνολικής επιφανείας 3.500 τ.μ. Πρόκειται για την πρώτη παρουσία της εν λόγω αλυσίδας στην περιοχή της ανατολικής Αττικής, ενώ παράλληλα είναι και το μεγαλύτερο κατάστημα της Zara στην Ελλάδα, σε μία επιπλέον απόδειξη της ευκολίας με την οποία μπορούν να μισθώνουν καταστήματα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακόμα κι εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή