Πτώση τζίρου και φέτος στα σούπερ μάρκετ

Πτώση τζίρου και φέτος στα σούπερ μάρκετ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περαιτέρω πτώση πωλήσεων και στις έντεκα βασικές κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ προβλέπει η εταιρεία ερευνών αγοράς IRI για το 2017. Αν και ο ρυθμός μείωσης των πωλήσεων συνολικά στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων αναμένεται να είναι λιγότερο έντονος σε σχέση με αυτόν που σημειώθηκε το 2016, η υποχώρηση των πωλήσεων στα γαλακτοκομικά και σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων που δεν συγκαταλέγονται στα τρόφιμα αναμένεται μεγαλύτερη από τη μέση μείωση του τζίρου στον κλάδο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις προβλέψεις της IRI, ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αναμένεται να κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους με μείωση κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2016.

Υπενθυμίζεται ότι το 2016 έκλεισε με μείωση πωλήσεων σε σύγκριση με το 2015 κατά 6,5%, πολύ κοντά στην πρόβλεψη στην οποία είχε προβεί η IRI τον Ιούνιο του 2016 και έκανε λόγο για μείωση 7%.

Βάσει των αναλυτικών εκτιμήσεων της IRI, το 2017 θα είναι μία ακόμη αρνητική χρονιά για προμηθευτές και λιανεμπόρους. Μείωση αξίας πωλήσεων, η οποία μπορεί να προέλθει όχι μόνο λόγω της υποχώρησης της κατ’ όγκο ζήτησης αλλά και λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού για προσφορές, αναμένεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες των λεγόμενων ταχυκίνητων προϊόντων (πρόκειται για τα προϊόντα που καταναλώνονται συχνά και ουσιαστικά κάνουν τις μεγαλύτερες πωλήσεις). Σε έξι, μάλιστα, κατηγορίες προϊόντων εκτιμάται ότι η μείωση των πωλήσεων θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν του 3,6%, που αναμένεται συνολικά για τον κλάδο. Πρόκειται για τις κατηγορίες των ειδών προσωπικής υγιεινής (-5,9%), των γαλακτοκομικών (-5,6%), των άλλων προϊόντων σπιτιού (-5,3%), των ειδών προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς (-4,8%), των καθαριστικών σπιτιού και απορρυπαντικών (-4,7%) και των υλικών μαγειρικής (-4%). Μάλιστα, στην κατηγορία των ειδών προσωπικής υγιεινής αναμένεται μεγαλύτερη μείωση των πωλήσεων το 2017 σε σύγκριση με το 2016 έναντι αυτής που σημειώθηκε το 2016 σε σύγκριση με το 2015 (4,3%).

Σε περίπτωση αύξησης της ανεργίας, πέραν δηλαδή του 22%, αναμένεται να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στις κατηγορίες προϊόντων που δεν ανήκουν στα τρόφιμα (απορρυπαντικά, καθαριστικά, είδη προσωπικής φροντίδας κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή