Σε 0,6 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της ΑΝΕΚ το 2016

Σε 0,6 εκατ. ευρώ η κερδοφορία της ΑΝΕΚ το 2016

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθεροποιητική ήταν η πορεία των κερδών της ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης Α.Ε.) κατά τη διάρκεια του 2016. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μετά φόρους διαμορφώθηκαν σε 0,6 εκατ. ευρώ, μέγεθος ανάλογο του 2015, ενώ ο κύκλος εργασιών σημείωσε μικρή υποχώρηση από τα 160 εκατ. ευρώ στα 157,6 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις ναυτιλιακές δραστηριότητες στην Ελλάδα μειώθηκαν επίσης ελαφρώς σε 60,6 εκατ. ευρώ από 65,7 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένα ήταν τα έσοδα από την αντίστοιχη παρουσία στο εξωτερικό, καθώς ανήλθαν σε 87,8 εκατ. ευρώ, έναντι 85,8 εκατ. ευρώ το 2015. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα η ΑΝΕΚ δραστηριοποιείται στις γραμμές της Κρήτης (Χανιά και Ηράκλειο), των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, ενώ στο εξωτερικό έχει παρουσία στην Αδριατική (Ανκόνα και Βενετία).

Σε επίπεδο μεταφορικού έργου, παρότι η ΑΝΕΚ πραγματοποίησε 9% λιγότερα δρομολόγια έναντι του προηγούμενου έτους, διακίνησε τον ίδιο αριθμό επιβατών (1 εκατ.), αλλά και περισσότερα Ι.Χ. αυτοκίνητα, καθώς αυτά ανήλθαν σε 188.000 έναντι 178.000. Μειωμένος ήταν ο αριθμός των φορτηγών που διακινήθηκαν μέσω των πλοίων της εταιρείας, καθώς δεν ξεπέρασε τις 133.000 έναντι 137.000. Σημειώνεται ότι στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής, τα πλοία της ΑΝΕΚ συνέχισαν να εκτελούν συνδυασμένα δρομολόγια σε κοινοπραξία με πλοία της Attica Α.Ε. Συμμετοχών, ενώ στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα συνεχίστηκε η εκτέλεση δρομολογίων σε γραμμές δημόσιας υπηρεσίας. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκναυλώσεις πλοίων της εταιρείας, στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του στόλου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό και με τον εξορθολογισμό του κόστους, αλλά και τη διακύμανση των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε χαμηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αντιστάθμισαν τις απώλειες από το αρνητικό εγχώριο οικονομικό περιβάλλον.

Στόχος της διοίκησης για το 2017 είναι η ενίσχυση της κερδοφορίας, ιδίως μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση (στο τέλος Μαρτίου) της αναδιάρθρωσης του μακροπρόθεσμου δανεισμού της μητρικής εταιρείας. Σύμφωνα με τους όρους των νέων συμβάσεων που υπογράφηκαν με τους πιστωτές, η αποπληρωμή έχει συμφωνηθεί να γίνει σταδιακά έως το 2023, το ύψος των επιτοκίων είναι σημαντικά χαμηλότερο, ενώ προβλέπεται και διαγραφή μέρους των κεφαλαιοποιημένων τόκων. Ως εκ τούτου, η ΑΝΕΚ έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της διάρθρωση και έχει αποκαταστήσει το κεφάλαιο κίνησής της, στοιχεία που αναμένεται να συνδράμουν στην περαιτέρω μεγέθυνση του τζίρου και της κερδοφορίας της εισηγμένης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή