Αμεση ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο ενέργειας

Αμεση ανάγκη για νέες επενδύσεις στον κλάδο ενέργειας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη διεξαγωγής διαγωνισμών για την αύξηση της δυναμικής των ΑΠΕ επισημαίνει για την ελληνική αγορά ενέργειας έκθεση της ΕΥ (πρώην Ernst & Young). Η έκθεση αναφέρει ότι μετά την αποτυχία της πώλησης του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), αναμένεται νέα προσπάθεια αποκρατικοποίησής του στο προσεχές μέλλον. Πέρυσι, πραγματοποιήθηκε μία διασυνοριακή συμφωνία, που αφορά στην πώληση του 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ στην κινεζική εταιρεία State Grid International Development Ltd., έναντι 352 εκατ. δολαρίων.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχετικά: «Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, προκειμένου να καταφέρει να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της. Η απελευθέρωση της αγοράς και οι σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις, όπως αυτή του ΑΔΜΗΕ, αποτελούν ευκαιρία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τεχνογνωσίας και για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Παράλληλα, θα ενισχύσουν τη στροφή προς τις ΑΠΕ, έναν τομέα όπου απαιτούνται σημαντικά βήματα για να καταφέρει η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της για το 2020».

Στην Ευρώπη, η συνολική αξία των συμφωνιών στην ενέργεια έφτασε τα 51 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2012. Η ΕΥ προβλέπει ότι η αυξημένη αξία των συμφωνιών σε Ευρώπη και αμερικανική ήπειρο αναμένεται να μειωθεί μέσα στο 2017.

Η δυναμική στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θέτει όλο και περισσότερες προκλήσεις. Οι τιμές χονδρικής έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες για τις εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ως επακόλουθο, αυξάνονται οι επενδύσεις σε πιο κερδοφόρα ρυθμιζόμενα δίκτυα και επιχειρήσεις ΑΠΕ και μειώνονται αυτές σε συμβατικές μονάδες παραγωγής. Οι διασυνοριακές συμφωνίες αντιπροσωπεύουν το 71% της συνολικής αξίας των συμφωνιών, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τσεχία να έχουν προσελκύσει σχεδόν 19 δισ. δολάρια από συγχωνεύσεις και εξαγορές ξένων επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή