Αυτό που ως αντιπολίτευση κατακεραύνωνε –την παραχώρηση της διαχείρισης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport– έσπευσε χθες, ως πρωθυπουργός, να χαιρετίσει ως σημαντική εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας. Σε μια συγκυρία κατά την οποία η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί, πρωτίστως, την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, δεδομένου μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή, ο κ. Τσίπρας έσπευσε χθες να υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τις διοικήσεις των Fraport AG και Fraport Greece και να υπογραμμίσει στις δηλώσεις του ότι «η Fraport στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα, ένα σήμα και μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σημαντικού μεγέθους» την επένδυση που η εταιρεία πραγματοποιεί, ύψους 1,234 δισ. ευρώ.
Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχουν ειπωθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατά της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και των επιπτώσεων που αυτή θα μπορούσε να έχει, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη Fraport, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η εικόνα των περιφερειακών αεροδρομίων, τη διαχείριση των οποίων ανέλαβε η κοινοπραξία, «θα γίνεται όλο και καλύτερη». Βεβαίως, για να αιτιολογήσει τη μεταστροφή της κυβέρνησης έναντι της παραχώρησης των αεροδρομίων, μίλησε για δύσκολη αλλά παραγωγική διαπραγμάτευση, καθώς, όπως ανέφερε, «από την πλευρά μας θέλαμε να διασφαλίσουμε τις εργασιακές σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, καθώς και τη διαρκή αναβάθμιση των 14 αεροδρομίων».
Η σύμβαση ωστόσο ελάχιστα άλλαξε από εκείνη που είχε συμφωνηθεί το 2014 και η μόνη σημαντική αλλαγή που επήλθε ήταν στον χρόνο παράδοσης των αεροδρομίων στους ιδιώτες επενδυτές. Επίσης μια σημαντική αλλαγή έγινε από την ίδια τη Fraport, η οποία τώρα σκοπεύει να επενδύσει στην πρώτη τετραετία 400 εκατ. ευρώ, αντί 330 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Πάντως, ο ισχυρός άνδρας της Fraport, Στέφαν Σούλτε, εμφανίστηκε ευχαριστημένος σχετικά με το αποτέλεσμα. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη που είχαμε», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε ότι η κοινοπραξία αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες, αλλά τα κατάφερε, και ότι αυτό στέλνει θετικό σήμα για τους επόμενους επενδυτές. «Θα επενδυθούν 400 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια», κατέληξε.
Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Κοπελούζος, πρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου, ανέφερε ότι «όχι μόνον δεν παίρνουμε χρήματα, αλλά προκαταβάλλουμε 1,234 δισ. και για τα επόμενα 4 χρόνια, διαθέτουμε 100 εκατ. τον χρόνο για την επέκταση και ανακατασκευή των αεροδρομίων». Σημείωσε ότι το σύνολο των επενδύσεων στην 40ετία θα ξεπεράσει το 1,4 δισ. ευρώ. «Με την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων», πρόσθεσε ο κ. Κοπελούζος, «η Ελλάδα βγήκε, στην ουσία, στις χρηματαγορές, δεδομένου ότι η επένδυσή μας χρηματοδοτείται από διεθνείς τράπεζες». Τέλος, ο επικεφαλής της Fraport Greece, Αλεξάντερ Ζίνελ, είπε ότι ξεκινάει η αναμόρφωση των αεροδρομίων από το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, ξεκινούν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. «Εχουμε ήδη αναλάβει τον καθαρισμό, τη βελτίωση της σήμανσης, τη βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής και τη βελτίωση της πυρασφάλειας. Το δεύτερο ήμισυ της χρονιάς θα συνεχιστούν οι κατασκευαστικές εργασίες. Τα αεροδρόμια θα γίνουν αγνώριστα», είπε χαρακτηριστικά.