Προβληματισμός στην Προανακριτική για τον Γ. Παπαντωνίου

Προβληματισμός στην Προανακριτική για τον Γ. Παπαντωνίου

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναρμόδια είναι πιθανόν να δηλώσει η Βουλή για τα αδικήματα για το οποία ελέγχεται ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου, με συνέπεια αυτά να ελεγχθούν τελικώς μόνον από την τακτική δικαιοσύνη. Αυτό προκύπτει από την πρώτη συνεδρίαση, χθες, της προανακριτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε για τον πρώην υπουργό, καθώς ακόμη και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το εάν έχουν –εκ του νόμου– τη δικαιοδοσία να προχωρήσουν τη σχετική έρευνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαφιλίππου όσο και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Νικ. Παρασκευόπουλος παραδέχθηκαν ήδη από τις πρωτολογίες τους ότι το αδίκημα της απιστίας –ακόμη και αν έχει διαπραχθεί από τον πρώην υπουργό– είναι παραγεγραμμένο, καθώς από την υπουργική θητεία Παπαντωνίου έχουν περάσει επτά κοινοβουλευτικές περίοδοι και ο νόμος παραγράφει την απιστία στις δύο. Ως εκ τούτου, υποστήριξαν ότι τυχόν κοινοβουλευτικός έλεγχος του κ. Παπαντωνίου περιορίζεται στο αδίκημα του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, το οποίο όμως ούτως ή άλλως ελέγχεται από την τακτική ποινική δικαιοσύνη, κάτι που επισήμαναν όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Με πρώτο τον κ. Ανδ. Λοβέρδο, ο οποίος αφού επισήμανε ότι η Bουλή δεν νοείται να συνεξετάζει με τη Δικαιοσύνη ένα αδίκημα που βρίσκεται ήδη στο δικό της μικροσκόπιο, τόνισε ότι αν συνεχιστεί μια προανακριτική επιτροπή με ένα τέτοιο αντικείμενο, θα προσφέρει κάλλιστα στον κ. Παπαντωνίου τη δυνατότητα να προσφύγει στη διεθνή δικαιοσύνη καταγγέλλοντας το ελληνικό Kοινοβούλιο ότι τον διώκει με πολιτικά κίνητρα.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα σε νέα συνεδρίαση, που πιθανότατα θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή