Συμφωνία Μεβγάλ – τραπεζών για αναδιάρθρωση του δανεισμού της

Συμφωνία Μεβγάλ – τραπεζών για αναδιάρθρωση του δανεισμού της

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες –Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς– για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της μέσω έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκατ. ευρώ προχώρησε η Μεβγάλ. Οι δύο πλευρές, ύστερα από διαπραγματεύσεις πολλών μηνών, υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Συναντίληψης με δεσμευτικό χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι από την πλευρά της Μεβγάλ δεν υπάρχει η υπογραφή της οικογένειας Συμεωνίδη, η οποία κατέχει το 13,61% του μετοχικού κεφαλαίου της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας. Αντιθέτως έχουν έχουν υπογράψει η Δέλτα Τρόφιμα (θυγατρική της Vivartia του ομίλου MIG) και η οικογένεια Χατζάκου που κατέχουν από 43,195% εκάστη.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της ήδη στις 16 Νοεμβρίου 2016, το νέο ομολογιακό δάνειο θα είναι δεκαετούς διάρκειας, θα προβλέπει μικρή περίοδο χάριτος, ενώ το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο 2,5% έως 4% + Euribor. Με το δάνειο αυτό η εταιρεία θα αποπληρώσει τις οφειλές της προς τις τράπεζες (τον Νοέμβριο ο δανεισμός ανερχόταν σε 53 εκατ. ευρώ), ενώ δεν έχει οφειλές προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ούτε και προς τους εργαζομένους. Οι οφειλές της προς τους τελευταίους, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, εξοφλήθηκαν με τα χρήματα που εισέρρευσαν στα ταμεία της εταιρείας από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, ενώ με τον ίδιο τρόπο κατέστη δυνατή η αποκατάσταση της ροής πληρωμών προς τους προμηθευτές και συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους. Επιπλέον, όπως αναφέρει η Μεβγάλ σε χθεσινή ανακοίνωσή της, «ολοκληρώνεται η αποπληρωμή του δανεισμού ύψους 2.820.295 ευρώ πλέον των τόκων στo fund Bartons, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε η εταιρεία στις 28/03/15». Σημειώνεται ότι το fund αρχικά είχε αγοράσει ένα δάνειο της Μεβγάλ ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καταβληθεί στη συνέχεια μια μισθοδοσία ύψους 800.000 ευρώ η Bartons χρηματοδότησε τη Μεβγάλ λαμβάνοντας ως εγγύηση τα σήματα της εταιρείας στο εξωτερικό, ένα από τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όλα τα σήματα της Μεβγάλ είχαν μεταβιβαστεί στη Mevgal UK Ltd., θυγατρική της Μεβγάλ στο Λονδίνο, η οποία συστήθηκε στις 28/3/2015 από τον τότε επικεφαλής της γαλακτοβιομηχανίας κ. Π. Παπαδάκη.

Το πενταετές επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας το οποίο έχει ελεγχθεί και από την ελεγκτική εταιρεία EY προβλέπει επενδύσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ από φέτος και σε βάθος τριετίας για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων του εργοστασίου, με άμεση προτεραιότητα τον τομέα γιαουρτιού. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να έχουν φτάσει οι πωλήσεις της εταιρείας στο τέλος της 5ετίας στα 180 εκατ. ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 40% να προέρχεται από εξαγωγές.

Το 2016, πάντως, έκλεισε για την Μεβγάλ με τζίρο 110 εκατ. ευρώ, όσο και το 2015, επίδοση που θεωρείται ικανοποιητική από την εταιρεία δεδομένης της συνολικής πτώσης κατά 10,5% της αγοράς γαλακτοκομικών.

Στις επόμενες ημέρες η εταιρεία ξεκινά πάλι τη δραστηριοποίησή της στην κατηγορία των χυμών, τοποθετώντας στην αγορά τρεις γεύσεις, ενώ τον Μάιο θα τοποθετήσει νέο προϊόν στην κατηγορία των επιδορπίων γιαουρτιού με λίγες θερμίδες (122/100 γραμμάρια).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή