Παράδοξα και υψηλότερη τιμή στην 3η δημοπρασία πώλησης ρεύματος

Παράδοξα και υψηλότερη τιμή στην 3η δημοπρασία πώλησης ρεύματος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή, η οποία διαμορφώθηκε από τα χτυπήματα διάρκειας πλέον των δύο ωρών μεταξύ 11 συνολικά συμμετεχόντων για την εξαγορά 14 μεγαβάτ, αλλά και παράδοξα που διερευνώνται, ήταν τα χαρακτηριστικά της τρίτης κατά σειρά δημοπρασίας ηλεκτρικής ενέργειας που διενήργησε χθες ο ΛΑΓΗΕ, στο πλαίσιο του νέου θεσμού των ΝΟΜΕ για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 40,02 ευρώ η μεγαβατώρα, πολύ κοντά δηλαδή στην τιμή των 41,05 και 41,14 που κυμάνθηκε η αμέσως προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου και αρκετά υψηλότερα από τα χαμηλά της πρώτης του περασμένου Οκτωβρίου στα 37,5 έως τα 37,7. Η δημοπρασία ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης στα 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα και αγοράστηκαν τρία μεγάλα πακέτα των 30 μεγαβάτ έκαστο στην τιμή των 39,92 ευρώ η μεγαβατώρα από τις τρεις καθετοποιημένες εταιρείες (Εlpedison, Protergia και Ηρων), ένα πακέτο των 20 μεγαβάτ στην τιμή των 39,97 ευρώ η μεγαβατώρα, ένα των 5 μεγαβάτ και ένα των 6 μεγαβάτ στην ίδια τιμή, 1 μεγαβάτ στην τιμή των 38,62 ευρώ η μεγαβατώρα και δύο πακέτα των δύο μεγαβάτ στην υψηλή τιμή των 40,02 ευρώ η μεγαβατώρα, που αγοράστηκαν από βιομηχανικούς καταναλωτές.

Το παράδοξο της χθεσινής δημοπρασίας συνδέεται με την αγορά ενός πακέτου 14 μεγαβάτ στην τιμή εκκίνησης 17 δευτερόλεπτα πριν κλείσει η δημοπρασία. Η διαπίστωση αμέσως μετά το κλείσιμο προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά, με τους συμμετέχοντες να διερευνούν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το ερώτημα που θέτουν από χθες παράγοντες της αγοράς είναι πώς επετράπη σε κάποιον συμμετέχοντα να κατεβάσει την τιμή σε έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΛΑΓΗΕ που διενήργησε τη δημοπρασία. Του θέματος, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες θα πρέπει να επιληφθεί η ΡΑΕ, που έχει την εποπτεία των δημοπρασιών, και όπως τονίζουν έχει πολλά μέτρα στη διάθεσή της, από το να μην κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας μέχρι και να αποβάλει από τις επόμενες δημοπρασίες τον παίκτη που κινήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Η αγορά αναμένει ενημέρωση από τον ΛΑΓΗΕ, που είναι ο μόνος που γνωρίζει τις κινήσεις των συμμετεχόντων στη δημοπρασία, όπως και τις αποφάσεις της ΡΑΕ. Κάποιοι εκ των ιδιωτών παρόχων διερευνούν ήδη δυνατότητες ενστάσεων, αυτό που κυρίως όμως εκφράζεται από πλευράς τους είναι η ανάγκη «περιφρούρησης της αξιοπιστίας του θεσμού».

Θα πρέπει να σημειωθεί η απουσία από τη χθεσινή δημοπρασία των ΕΛΤΑ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αδιάθετη ποσότητα ενέργειας από την προηγούμενη δημοπρασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή