Στην εποπτεία της τρόικας οι οφειλές προς τη ΔΕΗ

Στην εποπτεία της τρόικας οι οφειλές προς τη ΔΕΗ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διαδικασίες -εξπρές προχωράει η ΔΕΗ στην υλοποίηση του σχεδίου πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας στο πλαίσιο εντολής του βασικού μετόχου (υπουργείο Οικονομικών) ενέκρινε εισήγηση για την πρόσληψη συμβούλου που θα υποδείξει το ποιες μονάδες θα διατεθούν προς πώληση αλλά και τον τρόπο πώλησης αυτών βάσει μελέτης που θα λαμβάνει υπόψη την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, μνημονιακή δέσμευση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και παρακολούθηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα αποτελέσει η είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ από λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και ο περιορισμός των ρευματοκλοπών. Το θέμα ετέθη πιεστικά από τους θεσμούς καθ’ όλη τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για το ενεργειακό πακέτο μεταρρυθμίσεων και θα αποτυπώνεται ως δέσμευση στο κείμενο του SLA στο κεφάλαιο «Ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού».

Η παρέμβαση θεωρείται ζωτικής σημασίας για την εξυγίανση της αγοράς ηλεκτρισμού, η οποία λειτουργεί αυτή τη στιγμή με ένα έλλειμμα της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που οφείλεται κατά βάση στην αδυναμία της ΔΕΗ να εισπράξει ανεξόφλητες οφειλές που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να παρακρατεί ποσά που οφείλει σε τρίτους, προκαλώντας ένα ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών σε ολόκληρη την αγορά. Η ΔΕΗ έχει κληθεί να προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την είσπραξη των ανεξόφλητων οφειλών και έχει παραδώσει στο υπουργείο Ενέργειας ένα κατάλογο 8 δράσεων, ο οποίος θα συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας. Αυτές είναι:

1. Αποστολή εντολών αποκοπών και επανελέγχων κομμένων παροχών προς τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και ειδικές αποκοπές άμεσης υλοποίησης για οφειλέτες με μεγάλα ποσά.

2. Ευέλικτα προγράμματα ρύθμισης/διακανονισμού των οφειλών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους για τους πελάτες, έτσι ώστε να είναι βιώσιμοι για να συμβάλουν στην ανταπόκριση της πληρωμής λογαριασμών και δόσεων.

3. Στοχευμένες νομικές ενέργειες για οφειλέτες με μεγάλες και μακρόχρονες οφειλές.

4. Υπηρεσία τηλεφωνικής ειδοποίησης (soft calls) σε οφειλέτες των οποίων ένας τουλάχιστον λογαριασμός έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος.

5. Δράσεις προς φορείς του Δημοσίου για ρύθμιση οφειλών.

6. Εκτεταμένο πρόγραμμα πολιτικής κινήτρων σε οικιακούς και επαγγελματικούς πελάτες με έκπτωση 15% στους οικιακούς πελάτες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την 01.07.2016, που είναι συνεπείς στην πληρωμή λογαριασμών και τυχόν δόσεων.

7. Prelegal και legal ενέργειες από δικηγορικά γραφεία, πιλοτικά σε πελάτες του νομού Αττικής με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.

8. Επικοινωνιακές ενέργειες για τα προγράμματα ρύθμισης των οφειλών & το Πρόγραμμα Επιβράβευσης (πρόγραμμα παροχής κινήτρων).

Στα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς περιλαμβάνεται επίσης δέσμευση για την αποπληρωμή μέχρι τέλους του έτους ανεξόφλητων οφειλών του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τη ΔΕΗ, ύψους 250 εκατ. ευρώ περίπου. Στο ίδιο κεφάλαιο περιλαμβάνεται και δέσμευση για την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) από το 2012 και μετά και ανάκτησή τους σε ορίζοντα πενταετίας (το 2022). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ κοστολογεί τις μη ανακτήσιμες δαπάνες για ΥΚΩ από το 2012 μέχρι και το 2015 σε περίπου 745 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα διαρθρωτικά μέτρα της αγοράς ηλεκτρισμού η τελική συμφωνία με τους πιστωτές δείχνει να κλείνει με ένα πιο ήπιο τρόπο έναντι των αρχικών μαξιμαλιστικών προτάσεών τους, αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώρια καλύτερης πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης. Στο τελικό κείμενο του SLA δεν περιλαμβάνεται καμία δέσμευση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, παρά μόνο μια γενική αναφορά σε, υπό προϋποθέσεις, πρόσθετα δομικά μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή