Κινδυνεύει με χρεοκοπία η ΔΕΗ, προειδοποιεί η S&P

Κινδυνεύει με χρεοκοπία η ΔΕΗ, προειδοποιεί η S&P

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον κίνδυνο χρεοκοπίας εξακολουθεί να φλερτάρει η ΔΕΗ σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, η οποία στην τελευταία αξιολόγησή της επισημαίνει ότι χωρίς τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι πολύ αμφίβολο εάν θα επιβιώσει πέραν του τρίτου τριμήνου του 2017. Ακόμη όμως και τα έσοδα από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αντιπροσωπεύουν μόνο μια ένεση ρευστότητας, που θα επιτρέψουν στην εταιρεία να επιβιώσει μόνο για μερικά ακόμη τρίμηνα, εκτός εάν υπάρξει κάποια ουσιώδης δομική αλλαγή. Η S&P στις 26 Απριλίου διατήρησε την αξιολόγησή της για τη ΔΕΗ στο CCC- σημειώνοντας ότι «η εταιρεία παραμένει σε αρνητική επιτήρηση εξαιτίας ανησυχιών για τη ρευστότητά της».

Οι αναλυτές του οίκου διευκρινίζουν ότι το καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την άποψη ότι η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς υπάρχει περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες. Σημειώνει ότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση της ρευστότητας από την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, διαδικασία που χαρακτηρίζει πολύπλοκη. Οπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες στην «Κ», οι προθεσμίες που θέτει το μνημόνιο είναι εξαιρετικά οριακές, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα της DGcomp για την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συμμετοχής της κινεζικής State Grid στο μετοχικό του κεφάλαιο με ποσοστό 24%. Η πιστοποίηση από την DGcomp αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η DGcomp έχει θέσει ερωτήματα στη ΡΑΕ σχετικά με τις συμμετοχές της State Grid σε άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτρισμού (Ισπανία και Ιταλία), ενώ στο στόχαστρο της έρευνας έχει τεθεί και η συμφωνία συνεργασίας της ΔΕΗ με τη CMEC λόγω της συμμετοχής στις δύο εταιρείες του κινεζικού δημοσίου, προκειμένου να διαπιστωθούν ασυμβατότητες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Για τα παραπάνω ζητήματα η ΡΑΕ θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στενή συνεργασία με την DGComp με στόχο τη διασφάλιση έγκρισης της πιστοποίησης το ταχύτερο δυνατόν και την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης εντός της προκαθορισμένης δεσμευτικής προθεσμίας από το μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή