1.154 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι εισηγμένες το 2016

1.154 νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν οι εισηγμένες το 2016

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρή άνοδο της απασχόλησης παρουσίασαν οι εισηγμένες το 2016. Σύμφωνα με έρευνα της «Κ», η δημιουργία 1.154 νέων θέσεων εργασίας αφορούσε τις 80 μεγαλύτερες σε αριθμό εργαζομένων (άνω των 500 ατόμων) που απασχόλησαν 108.294 άτομα το 2016, έναντι 107.140 ατόμων που απασχολούσαν οι ίδιες εταιρείες το 2015.

Συνολικά το 2016 οι 211 εισηγμένες απασχολούσαν περί τους 300.000 εργαζομένους, όταν στις 31/12/2007 οι εργαζόμενοι στις εισηγμένες ανέρχονταν στις 369.000. Δηλαδή, το τίμημα της κρίσης για τις εισηγμένες ήταν 69.000 χαμένες θέσεις εργασίας που είναι αδύνατο, βέβαια, να αναπληρωθούν στο μέλλον, καθώς η είσοδος της ρομποτικής τεχνολογίας σε πολλές επιχειρήσεις καταργεί οριστικά θέσεις εργασίας. Οπως αποτυπώνει και ο σχετικός πίνακας, με αύξηση προσωπικού έκλεισαν το 2016 εταιρείες όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Motor Oil, ο Μυτιληναίος, η Jumbο. Αξιοσημείωτη άνοδο παρουσίασε και ο ΟΠΑΠ, με 843 εργαζομένους το 2016 από 738 το 2015.

Τα πρώτα δείγματα ελαφράς αύξησης της απασχόλησης στις εισηγμένες εταιρείες άρχισαν να παρατηρούνται το α΄ τρίμηνο του 2016, κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και στις εξωστρεφείς εισηγμένες. Είναι δεδομένο ότι οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δημιουργούνται κυρίως από τις εταιρείες με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές εισηγμένες από το λιανεμπόριο, τα τρόφιμα και τον ξενοδοχειακό κλάδο, που ολοκληρώνουν φέτος παραγωγικές επενδύσεις και θα προσλάβουν νέους εργαζομένους.

Τα καλά νέα για τις κερδοφόρες εισηγμένες με βάση τα περυσινά ετήσια αποτελέσματα είναι ότι πλέον έχουν προσαρμοστεί στα δύσκολα και μπορούν να αλλάζουν την επενδυτική τους στρατηγική ανάλογα με τη μορφή που λαμβάνει κάθε τρίμηνο ή και εξάμηνο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα απελευθερώσει δυνάμεις με την επαναξιολόγηση του ελληνικού ρίσκου, η εταιρική κερδοφορία μπορεί να βρει εκ νέου καταλύτες βελτίωσης.

Αν η εσωτερική αγορά δείξει αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες που πρωταγωνίστησαν θα έχουν τον πρώτο λόγο στο να αυξήσουν τα μερίδιά τους χωρίς να μειώσουν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους.Ιδιωτικοποιήσεις (αεροδρόμια, Ελληνικό κ.λπ.), τουρισμός και εξωστρέφεια αποτελούν τους βασικούς επιχειρηματικούς καταλύτες για το υπόλοιπο του 2017. Είναι πόροι που μπορούν να δώσουν επιπλέον ώθηση στην αύξηση της δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις.

Πάντως, οι εισηγμένες στις ετήσιες εκθέσεις τους για το 2017 παραμένουν επιφυλακτικές για την πορεία της νέας χρονιάς. Βέβαια, πρέπει να γνωρίζουμε ότι περισσότερες ετήσιες εκθέσεις γράφτηκαν το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2017, που η χώρα παρέμεινε σε επενδυτική ομηρεία λόγω της καθυστέρησης που σημειώθηκε για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή