Νέος διαγωνισμός για ανανέωση αδειών κινητής εντός 2017

Νέος διαγωνισμός για ανανέωση αδειών κινητής εντός 2017

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν εισακούσθηκαν οι θέσεις των επιχειρήσεων που επιζητούσαν τη μετάθεση της ανανέωσης των αδειών κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή των 1800 MHz στο 2020. Οι άδειες λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018 (Vodafone, Wind) και τον Δεκέμβριο του 2020 (Cosmote) και οι εταιρείες πρότειναν αρχικά την παράταση των δικαιωμάτων των εταιρειών Vodafone και Wind μέχρι το 2020 και στη συνέχεια την ανανέωση των δικαιωμάτων όλων των φορέων μαζί. Επίσης, οι εταιρείες πρότειναν το 2020 να γίνει και η απονομή του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ (συχνότητες στα 700 ΜΗz), επιτυγχάνοντας έτσι ένα μεγα-διαγωνισμό απονομής συχνοτήτων. Η κυβέρνηση όμως δείχνει να έχει άλλα σχέδια. Συγκεκριμένα, προτείνεται να έρθει πιο μπροστά η ανανέωση της άδειας της Cosmote και, με τον τρόπο αυτό, ο διαγωνισμός ανανέωσης των αδειών να διεξαχθεί φέτος, με στόχο την άντληση περίπου 240 εκατ. ευρώ ή περίπου 20 εκατ. ευρώ για κάθε ένα από τα 12 μπλοκ συχνοτήτων που θα δημοπρατηθούν.

Το αποτέλεσμα τυπικά θα εξαχθεί από τις θέσεις που θα υπάρξουν στη δημόσια διαβούλευση, που ξεκίνησε για το θέμα προχθές Τρίτη από την ΕΕΤΤ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι 2 Ιουνίου 2017. Ουσιαστικά όμως, με δεδομένη την πίεση της κυβέρνησης για έσοδα, το αποτέλεσμα της διαβούλευσης είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο. Αυτό προδίδεται και από τους προτεινόμενους όρους αποπληρωμής των δικαιωμάτων, αφού στόχος είναι τα έσοδα να λογιστικοποιηθούν, αλλά και να εκταμιευθούν εφέτος. Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης προτείνει οι υπερθεματιστές να έχουν δύο επιλογές καταβολής του εκπλειστηριάσματος, η πρώτη που προβλέπει την καταβολή του 100% εφάπαξ 10 ημέρες μετά τη δημοπρασία και μια δεύτερη που προβλέπει την καταβολή του 70% εφάπαξ και το υπόλοιπό 30% σε τρεις ετήσιες δόσεις.

Αν η συγκεκριμένη δημοπρασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε θα είναι η τρίτη κατά σειρά της ΕΕΤΤ στην παρούσα δεκαετία με συνολικά έσοδα 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η EETT πέτυχε το 2011 έσοδα 350 εκατ. ευρώ από την ανανέωση αδειών στα 900 και 1800 MHz και έσοδα 300 εκατ. ευρώ το 2014 από την απονομή του Ψηφιακού Μερίσματος Ι. Αν επιτευχθεί και ο φετινός στόχος εσόδων, τότε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα έχουν καταβάλει μέσα σε μία 7ετία 990 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή