13η ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α.

13η ανοδική συνεδρίαση για το Χ.Α.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης η ακραία όσο και υπερβολική άνοδος του Χρηματιστηρίου, με εμφανή σημάδια ανατιμητικής κερδοσκοπίας, καθώς χθες συμπληρώθηκαν 13 συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις. Οι τιμές μετοχών και δεικτών έχουν αναρριχηθεί σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Το μοναδικό ποιοτικό στοιχείο αυτής της ανόδου είναι η εισροή φρέσκων κεφαλαίων. Το ανοδικό κρεσέντο των 13 συνεδριάσεων είχε να εμφανισθεί από το δίμηνο Απριλίου – Mαΐου 1997. Ο Γενικός Δείκτης στις 13 συνεδριάσεις (24 Απριλίου – 11 Mαΐου 2017) έχει κάνει άλμα 18,70%, που αντιστοιχεί σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 6,855 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μόνον οι εισροές κεφαλαίων για τις τραπεζικές μετοχές από ξένους οίκους, όπως οι Goldman Sachs, Citigroup, UBS, Morgan Stanley. Ηδη από τις αρχές του 2017, η Αθήνα με κέρδη 23,85% συγκαταλέγεται στα τρία πρώτα χρηματιστήρια του πλανήτη με τη μεγαλύτερη άνοδο, πίσω από τις αγορές του Καράκας (Βενεζουέλα) και του Μπουένος Αϊρες.

Στη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος και στη δημιουργία προσδοκιών συμβάλλουν τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν χθες οι εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Coca-Cola HBC, ο ΟΤΕ και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Επίσης, καταγράφεται κινητικότητα στο ταμπλό των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25, με αφορμή την αποψινή παγκόσμια αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, όπου αναμένονται ελάχιστες προσθαφαιρέσεις μετοχών.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι κινητήρια δύναμη της αγοράς είναι οι συνεχιζόμενες εισροές φρέσκου χρήματος, κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια παθητικής διαχείρισης, που επενδύουν στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του Χ.Α.

Χθες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,66%, στις 797,17 μονάδες. Πρόκειται για τα επίπεδα της 26ης Ιουνίου 2015, δηλαδή δύο μέρες πριν από την επιβολή των capital controls από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Ταυτόχρονα, στην αγορά κρατικών ομολόγων διατηρείται το κλίμα αποκλιμάκωσης στις αποδόσεις. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 5,50% από 5,55% της προχθεσινής συνεδρίασης.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου, επίσης, υποχώρησε στο 5,18% από το 5,30% της προχθεσινής συνεδρίασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή