Με αναδιάρθρωση δανεισμού 4 εταιρειών ξεκινάει η Pillarstone

Με αναδιάρθρωση δανεισμού 4 εταιρειών ξεκινάει η Pillarstone

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις εταιρείες με διαφορετικά χαρακτηριστικά η καθεμιά, που σηματοδοτούν και την πολιτική των τραπεζών στο θέμα της διαχείρισης των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Pillarstone, που ξεκινάει τη δραστηριότητά της στη χώρα μας μετά την αδειοδότησή της από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Pillarstone συνιστά σύμπραξη των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και σύμφωνα με την ανακοίνωση των μετόχων της, στόχο έχει «την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων και των μεσαίων επιχειρήσεων που διαθέτουν ισχυρό εξαγωγικό δυναμικό, καθώς και τη δημιουργία συμπράξεων που θα αναδείξουν εθνικούς πρωταθλητές». Η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ από τις δύο τράπεζες Alpha Bank και Eurobank, ενώ συζητήσεις γίνονται ήδη και με την Εθνική Τράπεζα για τη συμμετοχή της στο σχήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εταιρείες που θα αναλάβει να διαχειριστεί η Pillarstone, η οποία αποτελεί βραχίονα του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου KKR, είναι η εταιρεία «Famar» του ομίλου Μαρινόπουλου, η πτηνοτροφική μονάδα «Χρυσά Αυγά», μια επιχείρηση ξυλείας αλλά και μια μεγάλη ξενοδοχειακή επιχείρηση. Οι τέσσερις εταιρείες, παρά το γεγονός ότι βαρύνονται με δανεισμό, κρίνεται ότι είναι βιώσιμες και ότι μπορούν μέσα από την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου τους να εξυγιανθούν και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων επενδυτών, στους οποίους θα μεταβιβαστούν στη συνέχεια. Η επιλογή των συγκεκριμένων εταιρειών, που έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά όχι μόνο ως προς το ύψος των υποχρεώσεών τους, αλλά και ως προς το μέγεθος (π.χ. η «Famar» έχει κύκλο εργασιών 400 εκατ. ευρώ και δανεισμό 150 εκατ . ευρώ και τα «Χρυσά Αυγά» 29 εκατ. και 40 εκατ. ευρώ), γίνεται με στόχο να δοθεί το μήνυμα στην επιχειρηματική κοινότητα, και δη στους μετόχους των προβληματικών επιχειρήσεων, ότι η συνεργασία με τις τράπεζες μπορεί να αποφέρει καρπούς για τη διάσωση των επιχειρήσεων. Η συνεργασία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη την παραμονή των παλαιών διοικήσεων ή των παλαιών μετόχων. Μπορεί να σημαίνει την αποχώρηση, αλλά με συναινετικές διαδικασίες και με τρόπο που τελικά ωφελημένη θα είναι η επιχείρηση και εντέλει η οικονομία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει άλλωστε και «Famar» του ομίλου Μαρινόπουλου, στην οποία η Pillarstone θα αναλάβει την αναχρηματοδότηση των 40 εκατ. ευρώ που παρείχαν πρόσφατα οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της KKR σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, Γιοχάνες Χιουθ, «η ανάπτυξη της Pillarstone στην Ελλάδα θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την άμεση συνεργασία της πλατφόρμας με μία σειρά ελληνικών επιχειρήσεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι η Pillarstone εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ, αλλά στην Ελλάδα ξεκινάει και με μικρότερες εταιρείες που έχουν αξιολογηθεί ότι μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων μετόχων. Στις δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Pillarstone, Τζον Ντέιβισον, επισήμανε ότι «μέσα από στενή συνεργασία με τις διοικήσεις, καθώς και με τις ομάδες των τραπεζών που είναι αρμόδιες για το θέμα αναδιαρθρώσεων δανείων, η ομάδα της Pillarstone μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν, δημιουργώντας παράλληλα αξία για τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία».

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Δ. Μαντζούνης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, έκαναν λόγο για σημαντικό εγχείρημα που «θα επιτρέψει στις βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να αναπτυχθούν σε στέρεες βάσεις, συνεισφέροντας παράλληλα στην τόνωση της απασχολήσεως και της ελληνικής οικονομίας», αλλά και τη συμβολή του «στην ενεργό διαχείριση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων των τραπεζών». Σημαντική είναι και η συμμετοχή της EBRD με συμβολή 50 εκατ. ευρώ στις υπό αναδιάρθρωση επιχειρήσεις και σύμφωνα με τον διευθυντή των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της τράπεζας, Νόελ Εντισον, «η πλατφόρμα θα παρέχει χρηματοδοτήσεις και την απαραίτητη επιχειρησιακή τεχνογνωσία που θα τους επιτρέψει να ανακάμψουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή