Αύξηση κερδοφορίας 7,4% για τον ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο

Αύξηση κερδοφορίας 7,4% για τον ΟΤΕ στο πρώτο τρίμηνο

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνδέσεις τεχνολογίας VDSL δίνουν ώθηση στα μεγέθη του ΟΤΕ. Ο Οργανισμός, για ένα ακόμη τρίμηνο, διεύρυνε τα μεγέθη του, τόσο σε επίπεδο μητρικής επιχείρησης όσο και σε επίπεδο ομίλου. Αντίθετα, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα συνέχισε τις απώλειες, ενώ υποχώρηση εσόδων και κερδών σημειώθηκε για τον όμιλο ΟΤΕ τόσο στην αγορά της Αλβανίας όσο και της Ρουμανίας.

Πιο αναλυτικά, τα ενοποιημένα έσοδα α΄ τριμήνου 2017 διαμορφώθηκαν στα 929 εκατ. ευρώ, οριακά υψηλότερα από τα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του 2016. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) σημείωσαν μικρή πτώση κατά 1,2%, φτάνοντας τα 302 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη παρουσίασαν αύξηση 7,4%, φτάνοντας τα 36,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, ο όμιλος ΟΤΕ σε ετήσια βάση αύξησε τα ταμειακά του διαθέσιμα, μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό και πλέον εμφανίζει καθαρό δανεισμό που αντιστοιχεί σε μόλις 0,4 φορές τα λειτουργικά του κέρδη. Το πιο σημαντικό όμως είναι το ταμείο του, στο τέλος Μαρτίου περιελάμβανε μετρητά ή ισοδύναμα τους, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

«Οι σημαντικές επενδύσεις μας σε οπτικές ίνες αποδίδουν καρπούς, οδηγώντας σε αύξηση των συνδρομητών και των εσόδων από τις ευρυζωνικές υπηρεσίες και αντισταθμίζοντας την πίεση στα έσοδα από τις υπηρεσίες φωνής», σχολίασε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ. Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε 252.000 συνδρομητές VDSL στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή 33.000 συνδρομητές περισσότερους από ό,τι στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου και 88.000 περισσότερους απ’ ό,τι τον Μάρτιο του 2016. Συνολικά, η ευρυζωνική βάση συνδρομητών ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 19.000 μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και κατά περίπου 120.000 στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Ωστόσο, σημειώθηκε υποχώρηση των γραμμών πρόσβασης (τηλεφωνίας), κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Από την άλλη πλευρά, οι συνδέσεις συνδρομητικής τηλεόρασης παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο, με τον ΟΤΕ να κάνει λόγο για υποχώρηση του ρυθμού διεύρυνσης των συνδέσεων λόγω φορολογίας 10%. Επίσης, ελαφρά κάμψη σημείωσε ακόμη και η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα, τα έσοδα της οποίας υποχώρησαν κατά 1,2%, φτάνοντας τα 276 εκατ. ευρώ. Η πιο σημαντική ποσοστιαία υποχώρηση μεγεθών του ομίλου ΟΤΕ σημειώθηκε στην Αλβανία, όπου τα έσοδα υποχώρησαν κατά 23% φτάνοντας τα 15,7 εκατ. ευρώ και τα κέρδη EBITDA κατά 81% φτάνοντας τα 0,8 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ απέδωσε τη θεαματική αυτή κάμψη εσόδων και κερδών στη μείωση της διεθνούς κίνησης που προήλθε από την αύξηση των τιμών λιανικής στις ξένες αγορές. Τέλος, μεικτή εικόνα παρουσίασαν τα μεγέθη στη Ρουμανία, με τις σταθερές επικοινωνίες να κερδίζουν έδαφος (+4,6% τα έσοδα και +4,4% τα λειτουργικά κέρδη) και οι κινητές επικοινωνίες να υποχωρούν (-4,6% τα έσοδα και -14,2% τα ΕΒΙΤDA).

Για το σύνολο του 2017 η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι οι θεμελιώδεις τάσεις που διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο θα συνεχιστούν. Ετσι αναμένεται αύξηση για ευρυζωνικές υπηρεσίες VDSL, κάμψη των υπηρεσιών φωνής. Ακόμη, ο Οργανισμός χαρακτηρίζει γεμάτες προκλήσεις τις επιδόσεις σε Ρουμανία και Αλβανία. «Ο ΟΤΕ διατηρεί τις προβλέψεις του 2017, όπως περιγράφηκαν μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2016, για προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 250 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των επενδύσεων σε 700 εκατ. ευρώ και των έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή