Ανεκόπη το σερί των 13 ανοδικών συνεδριάσεων

Ανεκόπη το σερί των 13 ανοδικών συνεδριάσεων

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πειρασμός να κατοχυρωθούν τα σημαντικά κέρδη που άφησαν οι 13 ανοδικές συνεδριάσεις ήταν ισχυρότερος από τη διάθεση κάποιων αγοραστών μετοχών να συνεχιστεί το σερί της αγοράς, που είχε επαναληφθεί τελευταία φορά το μακρινό 1997, επί δραχμής. Ο τραπεζικός δείκτης σε 13 συνεδριάσεις (24/4/-11/5) κατέγραψε εντυπωσιακό άλμα 41%, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 18,70%, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς έφθασε στα 53,349 δισ. ευρώ με την εισροή 6,855 δισ. ευρώ.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της δεύτερης εβδομάδας του Mαΐου, ο Γενικός Δείκτης ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί μέχρι και -1,06% στις 788,74 μονάδες. Αξιόλογο στοιχείο η επιστροφή του ημερήσιου τζίρου σε επίπεδα χαμηλότερα των 60 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει διάθεση να πουλήσουν οι επενδυτές. Οπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές, η χθεσινή διόρθωση και όσες ακολουθήσουν θα είναι μάλλον μικρής χρονικής διάρκειας και περιορισμένου εύρους, αφού δεν πρόκειται ν’ αλλάξει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς. Αλλωστε, τις επόμενες εβδομάδες το Χ.Α. αναμένει μόνον «καλά νέα»: κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης, δεσμεύσεις των δανειστών για ελάφρυνση χρέους, θετικές εκτιμήσεις από ξένους οίκους με αναθεώρηση τιμών-στόχων για μετοχές και δείκτες, ενδείξεις βελτίωσης οικονομικών αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2017 από τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρείες.

Οι εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και από εγχώριους επενδυτές-αποταμιευτές αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν σταδιακά, ανανεώνοντας και συντηρώντας τη δυναμική της αγοράς.

Ανάλογες εξελίξεις αναμένονται και στην αγορά ομολόγων, η οποία ποντάρει τώρα και στην προοπτική τοποθετήσεων κινεζικών τραπεζών σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αυτό το θέμα θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων θα καταστήσει εφικτή την έξοδο της χώρας στις αγορές, με μια δοκιμαστική μικρή ομολογιακή έκδοση, που μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο. Αυτό θα έχει καταλυτική επίδραση και στο χρηματιστήριο, καθώς θα αποτελεί ασφαλή ένδειξη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα. Προς το παρόν, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι θα αναζητήσει επίπεδα ισορροπίας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή