Κομβική η φετινή σεζόν για τον τουρισμό

Κομβική η φετινή σεζόν για τον τουρισμό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδικό πολιτικό βάρος αποκτά η φετινή τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, καθώς στην κλειστή συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 18ης Μαΐου, έχει προγραμματισθεί να μιλήσει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και στην ανοικτή, το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Ζητούμενο βέβαια αποτελεί κατά πόσον οι εξελίξεις με τη συζήτηση και την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων, που αναμένεται στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θα επιτρέψουν να κινηθεί ομαλά το πρόγραμμα των ομιλιών.

Η φετινή χρονιά είναι κομβική για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, από τις μέχρι στιγμής κρατήσεις από τις ξένες αγορές, θα ανατραπεί η αρνητική πορεία των ταξιδιωτικών εισπράξεων που σημειώθηκε το 2016, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν περί τα 920 εκατ. ευρώ για την εθνική οικονομία. Στοίχημα, πάντως, αποτελεί η διόρθωση και άλλων βασικών μεγεθών του τομέα που υστέρησαν κατά την περυσινή σεζόν, όπως η δαπάνη ανά ταξίδι, η οποία μειώθηκε κατά 13%, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση, που περιορίσθηκε κατά 9,1% και η μέση διάρκεια παραμονής, που συρρικνώθηκε κατά 4,3%. Αν και τους πρώτους μήνες του 2017 συνέχισαν να κινούνται σε αρνητικό πεδίο οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις, στην πορεία της σεζόν αναμένεται να καλυφθούν οι απώλειες. Η δυναμική του ελληνικού τουρισμού τροφοδοτήθηκε από νωρίς φέτος λόγω των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που είχαν ανταγωνιστικοί προορισμοί όπως η Τουρκία. Μοναδική αρνητική παράμετρος για τη φετινή σεζόν αποτελεί η αναμενόμενη πτώση των αφίξεων και των εσόδων από την κρουαζιέρα.

Ο τουρισμός αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικούς τομείς που μπορούν να αποτελέσουν σωσίβιο για την οικονομία. Ομως ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη διασφάλιση της ανοδικής πορείας του και τα επόμενα χρόνια, όταν πια θα έχουν εκλείψει τα προβλήματα των ανταγωνιστικών προορισμών που θα διεκδικήσουν την ανάκτηση του μεριδίου τους στις διεθνείς αγορές.

Ως ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός είναι η υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του κλάδου. Αλλωστε, το βασικό θέμα συζήτησης από την αρχή του έτους μεταξύ των ξενοδόχων και των εκπροσώπων των ξένων τουριστικών οργανισμών είναι οι νέες επιβαρύνσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα τουριστικά καταλύματα μέσω της επιβολής του φόρου διαμονής.

Οπως αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες, σε περίπτωση επιβολής του τα ξενοδοχεία θα κάνουν αυξήσεις προσθέτοντας το κόστος του φόρου στα πακέτα και τις τιμές. Εξίσου σημαντικό θα είναι το πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού αν πληρωθεί εκτός πακέτου ο φόρος από τους πελάτες. Το αποτέλεσμα, λίγο πολύ, θα είναι το ίδιο με δεδομένο ότι ανταγωνιστικοί προορισμοί θα διατηρήσουν ή θα μειώσουν τις τιμές τους ανάλογα με τις ανάγκες της σεζόν. Επιπλέον, η υπερφορολόγηση του τομέα δημιουργεί αντικίνητρα για την προσέλκυση τουριστικών επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.

Εξάλλου, η φετινή 25η γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν επιπλέον λόγο: Επειτα από 6 χρόνια θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. Σημειώνεται ότι ο εκάστοτε πρόεδρος στον ΣΕΤΕ βάσει του καταστατικού του Συνδέσμου έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στη θέση του το ανώτερο έως δύο τριετείς θητείες. Ο κ. Ανδρεάδης αποτέλεσε τον τέταρτο πρόεδρο του ΣΕΤΕ από την ίδρυση του Συνδέσμου. Είχαν προηγηθεί οι κ. Σπύρος Κοκοτός, Σταύρος Ανδρεάδης και Νίκος Αγγελόπουλος. Καθήκοντα προέδρου στον ΣΕΤΕ αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γιάννης Ρέτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή