Δικαιωμένη με την επένδυση των 300 εκατ. η Philip Morris

Δικαιωμένη με την επένδυση των 300 εκατ. η Philip Morris

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιωμένη αισθάνεται η καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» μαζί με τη μητρική της Philip Morris με την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισροών από ξένους ομίλους στην Ελλάδα από το 2009 που ξεκίνησε η κρίση χρέους στη χώρα μας. Οταν ανακοινώθηκε η επένδυση, η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές φαινόταν ακόμα μακριά. Τώρα, με τη δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρώνεται, η καπνοβιομηχανία νιώθει δικαιωμένη και πιο αισιόδοξη για την απόφασή της. Μάλιστα, η ανακοίνωση της επένδυσης που μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία 650 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης έγινε σε μία χρονική στιγμή που η Ελλάδα πάλευε να φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος» Χρήστος Χαρπαντίδης, προσθέτοντας: «Το παράδειγμά μας θα ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι», ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της καπνοβιομηχανίας τον Αύγουστο του 2015.

Η επένδυση από την ιστορική καπνοβιομηχανία που παράγει τα Marlboro και τα Chesterfield είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισροών για την Ελλάδα από την κρίση χρέους του 2009 και μετά και είναι μια τόνωση την οποία χρειάζεται πολύ, ως χώρα της οποίας η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 25% σημειώνει ο κ. Χαρπαντίδης.

Οπως υπογραμμίζει το Bloomberg επικαλούμενο την υπηρεσία «Enterprise Greece» που προωθεί επενδύσεις και εξαγωγές στην Ελλάδα: «Η Philip Morris ακολουθεί μία σειρά άλλων μεγάλων πρότζεκτ στη χώρα, μεταξύ των οποίων η επένδυση 700 εκατ. ευρώ της μονάδας της Deutsche Telekom, Hellenic Telecommunications Organization, το 2016, το ποντάρισμα 345 εκατ. ευρώ της Dolphin Capital Investors στη βιομηχανία τουρισμού το 2013 και το σχέδιο της Vodafone να ρίξει 500 εκατ. ευρώ στην ελληνική μονάδα της την περίοδο 2016-2020.

Η Philip Morris και η θυγατρική της «Παπαστράτος» έχουν αρχίσει να μετατρέπουν το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής των λεγόμενων tobacco sticks, που θα χρησιμοποιούνται στα συστήματα καπνίσματος χωρίς καπνό που ονομάζονται IQOS. Το σχέδιό τους είναι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως μία από τις βάσεις της παραγωγής αυτών των sticks, για εξαγωγές σε πάνω από 30 χώρες μέχρι τα τέλη του 2017 αναφέρει το Bloomberg. Το εργοστάσιο της «Παπαστράτος» αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 12 δισ. τσιγάρα τον χρόνο. Αφότου ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του εργοστασίου, η μονάδα θα παράγει 20 δισ. IQOS, σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Χαρπαντίδη. Η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα ως το νέο κέντρο της για την παραγωγή της συσκευής της, γιατί θέλει να εκμεταλλευθεί τη γεωγραφική της θέση και την καλή ποιότητα καπνού, εξήγησε ο κ. Χαρπαντίδης. Η Ελλάδα παράγει περίπου 30.000 μετρικούς τόνους καπνού τον χρόνο, κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την Κατερίνη, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να έρθει μόνο μέσω της συρρίκνωσης κόστους, αλλά και μέσω του εντοπισμού των συγκριτικών σου πλεονεκτημάτων και του “χτισίματος” πάνω σε αυτά, όπως στο IQOS», σχολίασε ο κ. Χαρπαντίδης. «Εχουμε ήδη προσλάβει 250 εργαζομένους για το νέο εργοστάσιο και όταν ολοκληρωθεί η επένδυση, θα έχουμε άλλους 400», διευκρίνισε. Αυτή τη στιγμή η «Παπαστράτος», ο μεγαλύτερος παραγωγός και διανομέας τσιγάρων στην Ελλάδα, απασχολεί 1.050 ανθρώπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή