Διαφάνεια και ίσους όρους για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζητούν οι ΗΠΑ

Διαφάνεια και ίσους όρους για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ζητούν οι ΗΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή για τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και την Ελληνική Ενωση Τραπεζών. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, για το θέμα επιστολή απέστειλε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, που κινείται στο ίδιο πνεύμα. Στην επιστολή του, ο κ. Ρος αναφέρεται στις ελληνοαμερικανικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσής τους και ότι θα αποτελούσε θετική εξέλιξη η Εθνική Ασφαλιστική να καταλήξει στο ελληνοαμερικανικό επενδυτικό σχήμα, Calamos, που περιλαμβάνεται μεταξύ των διεκδικητών.

Ωστόσο, η επιστολή δεν εστιάζει τόσο στο ποιος επενδυτής θα αποκτήσει τελικά την Εθνική Ασφαλιστική όσο στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι θα ακολουθηθεί μια διαφανής και ανταγωνιστική διαδικασία. Πρόκειται για μια όχι συνηθισμένη κίνηση που αποτυπώνει το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά και ευρύτερα για την υποστήριξη των αμερικανικών συμφερόντων, δεδομένου ότι μεταξύ των διεκδικητών περιλαμβάνονται και κινεζικές εταιρείες. Η έμφαση που δίνεται στο ζήτημα της διαφάνειας και της ανταγωνιστικής διαδικασίας ίσως αντανακλά την ανησυχία για ενδεχόμενο προτίμησης ή εύνοια συγκεκριμένης πρότασης, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν κατατεθεί τέσσερις προσφορές, με πιο ανταγωνιστικές αυτές της Calamos Investments, του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος, από κοινού με την ολλανδική Exin (έχει αποκτήσει την AIG Ελλάδος) και της κινεζικής Fosun. Επίσης, προσφορές έχουν καταθέσει δύο ακόμα κινεζικοί όμιλοι: Gongbao και Wintime.

Πηγές της Εθνικής Τράπεζας υπογραμμίζουν ότι η διαδικασία πώλησης των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής γίνεται με τη μέγιστη διαφάνεια, ακολουθώντας μια ανταγωνιστική ανοικτή διαδικασία. Επιπλέον, κάθε βήμα καθώς και η λήψη των σχετικών αποφάσεων γίνονται μέσω συλλογικών οργάνων στο πλαίσιο των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμβουλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της ασφαλιστικής είναι δύο αμερικανικές τράπεζες, οι Goldman Sachs και JP Morgan, οι οποίες συμμετέχουν στη διαδικασία εκτίμησης των προσφορών και των υποψηφίων επενδυτών. Στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι η επιλογή του επενδυτή και η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί δέσμευση της διοίκησης της ΕΤΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp αποτελεί ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που δεσμεύουν την Ελληνική Δημοκρατία. Σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων που προβλέπονται στα σχέδια τότε οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν άμεσα να απαιτήσουν την επιστροφή της κρατικής βοήθειας που είχε χορηγηθεί στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων, και μάλιστα με σημαντικές προσαυξήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή