Σύγχυση για τις Κυριακές, οργισμένοι οι μικρότεροι, απογοητευμένοι οι μεγαλύτεροι

Σύγχυση για τις Κυριακές, οργισμένοι οι μικρότεροι, απογοητευμένοι οι μεγαλύτεροι

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολους δυσαρεστημένους «κατάφερε» να τους αφήσει η κυβέρνηση με τη ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Οι μεν «μικροί» δεν επιθυμούν την αύξηση του αριθμού των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα, οι δε «μεγάλοι» είναι δυσαρεστημένοι καθώς εκτός της ρύθμισης μένουν μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα. Οι μεν πρώτοι ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δε δεύτεροι τηρούν στάση αναμονής και ευελπιστούν μεσοπρόθεσμα σε αλλαγή του νόμου. Ολοι, εξάλλου, εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα προκαλέσει τεράστια σύγχυση, καθώς δημιουργεί ωράριο πολλαπλών ταχυτήτων.

Ειδικότερα, το άρθρο 49 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές, πλην της δεύτερης του Αυγούστου, την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου στις εξής περιοχές: α) Δήμος Αθηναίων και β) περιοχές του Δήμου Πειραιά, περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, ιστορικό κέντρο Θεσσαλονίκης και πέριξ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Για τις παραπάνω περιοχές, πλην του Δήμου Αθηναίων, θα υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση των περιοχών που θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα καταστήματα με σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πρέπει να εκδοθεί έως τις 15 Ιουνίου 2017. Με βάση την υφιστάμενη διοικητική δομή, ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου και Νέας Σμύρνης. Τα όρια, εξάλλου, του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης έχουν καθορισθεί με υπουργική απόφαση το 1994. Με δεδομένα τα παραπάνω μένουν εκτός της ρύθμισης τα εμπορικά κέντρα σε Μαρούσι, Δυτική Αττική, αλλά και επί της Λ. Κηφισού, καθώς επίσης και οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Εάν η δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου συμπίπτει με επίσημη αργία, τότε τα καταστήματα θα μένουν κλειστά την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου. Η διατύπωση αυτή χρήζει διευκρίνισης, διότι αφήνει να εννοηθεί ότι τα καταστήματα θα είναι ανοικτά στην επίσημη αργία.

Στις υπόλοιπες περιοχές τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοικτά και άλλες Κυριακές, πλην των οκτώ που γνωρίζαμε ότι ισχύουν από το 2013 (τέσσερις Κυριακές στις ισάριθμες εκπτωτικές περιόδους, Κυριακή των Βαΐων και τρεις Κυριακές κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο), αρκεί να υπάρχει απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Η διαφορά με ό,τι ίσχυε έως τώρα είναι ότι πλέον θα επιτρέπεται στις περιοχές αυτές που θα οριστούν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να ανοίγουν καταστήματα πάνω από 250 τ.μ., καθώς και καταστήματα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα, εταιρικά καταστήματα αλυσίδων. Οι αποφάσεις αυτές θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος της δημοσίευσής τους.

Επί της ουσίας, ωστόσο, οι παραπάνω περιορισμοί σε 39 τουλάχιστον περιφερειακές ενότητες της χώρας καταργούνται άμεσα, από φέτος. Πρόκειται για περιοχές για τις οποίες υπήρχαν αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές από τις οκτώ (27,8 Κυριακές κατά μέσον όρο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή