Στο πολυνομοσχέδιο η πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ και δημοπρασίες ρεύματος

Στο πολυνομοσχέδιο η πώληση 66% του ΔΕΣΦΑ και δημοπρασίες ρεύματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και οι ρυθμίσεις για τα ΝΟΜΕ είναι τα δύο βασικά ενεργειακά θέματα που εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο. Η συμφωνημένη με τους θεσμούς κομβική μεταρρύθμιση της πώλησης περίπου του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ δεν απαιτεί επί του παρόντος θεσμοθέτηση. Οπως τόνισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μέχρι τον Ιούλιο θα γίνουν οι μελέτες των δεδομένων για τα ορυχεία και τις μονάδες, θα υπάρξουν κάποιες προτάσεις από τις οποίες και θα επιλεγούν οι προς πώληση μονάδες και θα δοκιμαστούν στο market test του Οκτωβρίου, πριν νομοθετηθεί οποιαδήποτε εξέλιξη τον Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί η όχι τυχαία επισήμανση του κ. Σταθάκη, στην ίδια συνέντευξη, της συμμετοχής της ΔΕΗ στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αλλά και του ρόλου της στην υλοποίηση της συμφωνίας. «Να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ συμμετείχε ήδη στις διαπραγματεύσεις και η συζήτηση θα είναι τριμερής, δηλαδή θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση, η ΔΕΗ και η Κομισιόν, και το οποιοδήποτε σχέδιο θα έχει την απαραίτητη κοινή συνισταμένη και των τριών φορέων», είπε ο κ. Σταθάκης. Η τοποθέτηση ήταν η απάντηση του υπουργού στη δήλωση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη «δεν κάναμε εμείς τις διαπραγματεύσεις», στη συνέντευξή του στην «Κ» μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για τον ΔΕΣΦΑ προβλέπουν πώληση έως το τέλος του 2017 του 66% των μετοχών του, ενώ θέτουν και όρους για τις προδιαγραφές των υποψήφιων αγοραστών. Αυτοί οφείλουν να είναι είτε πιστοποιημένοι διαχειριστές σε ευρωπαϊκή χώρα μέλος του ENTSO-G (του ευρωπαϊκού φορέα των διαχειριστών συστημάτων αερίου) είτε κοινοπραξίες στις οποίες τουλάχιστον το ένα μέλος, το οποίο θα έχει και αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση της εξαγοραζόμενης εταιρείας, θα είναι πιστοποιημένος Ευρωπαίος Διαχειριστής, μέλος του ENTSO-G.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά το μερίδιο του Δημοσίου και το 35% το μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

Για τα ΝΟΜΕ, προβλέπει αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρισμού που θα διατίθενται σε τρίτους προκειμένου να επιτευχθούν οι δεσμευτικοί στόχοι μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά στο 49,24% το 2019, από περίπου 87%-88% σήμερα. Το αναθεωρημένο σχέδιο των ΝΟΜΕ προβλέπει ότι το 2017 θα δημοπρατηθεί το 16% της ενέργειας της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα (με βάση αναφοράς τον Αύγουστο του 2015), εκ του οποίου το 4% αφορά φυσικές παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να ξεκινήσουν την 1η Δεκεμβρίου 2017. Ας σημειωθεί ότι ο τροποποιούμενος νόμος προέβλεπε τη δημοπράτηση του 12%. Για το 2018 η αντίστοιχη υποχρέωση ανεβαίνει στο 19% (13% συν 6%) και για το 2019 στο 22% (13% συν 9%). Ακόμα, η τιμή αναφοράς θα αναπροσαρμόζεται κάθε Ιούνιο (αρχής γενομένης από φέτος), με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ όπως έχουν δημοσιευτεί για τη χρήση του προηγούμενου έτους και το αναθεωρημένο κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το πολυνομοσχέδιο περιέχει διατάξεις για τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία του Δημοσίου που θα ελέγχει το 51% του Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ζητήματα που αφορούν το μετοχικό του κεφάλαιο, τις γενικές συνελεύσεις, το διοικητικό συμβούλιο κ.λπ. Επίσης, ορίζει ότι ο μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο, θα εκπροσωπείται στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ από τον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας. Η τελευταία αυτή ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία για την έγκριση από την Ε.Ε. της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ με τη νέα εταιρική μορφή της συμμετοχής της State Grid σε ποσοστό 24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή