Εμπιστοσύνη των σουηδικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά

Εμπιστοσύνη των σουηδικών επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα της «Έρευνας για το Ελληνικό Επιχειρηματικό Κλίμα», όπως ανακοινώθηκαν σε παρουσίαση που έγινε στην οικία της Πρέσβεως της Σουηδίας, αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έχουν οι σουηδικές εταιρίες στην Ελληνική οικονομία, καθώς και τη θέλησή τους να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στη χώρα. Συνολικά συμμετείχαν στην έρευνα 32 ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία του Εμπορικού τμήματος του «Business Sweden», της Πρεσβείας της Σουηδίας και του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου. Μεταξύ των ερωτηθέντων υπήρχαν εταιρίες με παγκόσμιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως οι: H&M, IKEA, Volvo, Electrolux, Ericsson, Oriflame και Tetrapak.

Στον εναρκτήριο λόγο της η Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, κα Charlotte Wrangberg, ανέφερε μεταξύ άλλων: “είναι η σωστή στιγμή να ξαναδούμε από κοντά την ελληνική αγορά. Και τη μεγάλη δυναμική που βλέπουμε εδώ. Υπάρχουν μερικές πολύ σημαντικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.”

Ο κ. Ιωάννης Δ. Σαρακάκης, Πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου, είπε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμά του: “Είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούμε ότι επιτέλους επιστρέφουν η αισιοδοξία και μια θετική προοπτική για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και οι Σουηδικές εταιρίες φαίνεται να είναι στο προσκήνιο αυτής της μεταστροφής!”

Το 81% των εταιριών αναμένουν μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου τους ενώ το 63% προβλέπει μέση έως πολύ υψηλή κερδοφορία μεσοπρόθεσμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τους Επιτρόπους Εμπορίου της Σουηδίας, κ.κ Erik Friberg και Ανδρέα Γιαλλουράκη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι Σουηδικές εταιρείες είναι αρκετά αισιόδοξες αναφορικά με τις δυνατότητες κερδοφορίας της Ελληνικής αγοράς. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, μια ανάπτυξη στον κλάδο δραστηριοποίησής της. Το 81% των ερωτηθέντων εταιριών αναμένει μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του κλάδου ενώ το 63% προβλέπει να υπάρξει μεσο-μακροπρόθεσμα κερδοφορία – από μέτρια έως υψηλή. Ωστόσο, οι περισσότερες εταιρείες αναμένουν μέτρια επίπεδα κερδοφορίας. Τέλος, το 52% των εταιριών θεωρεί ότι θα επεκτείνει μεσοπρόθεσμα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Το πλεονέκτημα είναι το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό

Οι Σουηδικές εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα απασχολούν περίπου 3.400 εργαζόμενους στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του κλάδου τους αλλά και η αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του προσωπικού που απασχολείται σε σουηδικές επιχειρήσεις. Το 34% των ερωτηθέντων αναμένει αύξηση του αριθμού των εργαζόμενων μέσα στην ερχόμενη τριετία, ενώ το 71% πιστεύει πως ο αριθμός των καταρτισμένων στελεχών στην Ελλάδα είναι υψηλός έως πολύ υψηλός και πιστεύει ότι αυτό αποτελεί ευκαιρία για τις σουηδικές επιχειρήσεις.

“Οι προβλέψεις για ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων, του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των εταιριών δείχνουν ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία ”

Ο Επίτροπος Εμπορίου κ. Erik Friberg είπε: “Συχνά διαβάζουμε προβλέψεις και αναφορές που βασίζονται σε στατιστικά στοιχεία και μακροοικονομικούς δείκτες. Όμως αυτή η μελέτη διαφέρει καθώς δείχνει τις παρατηρήσεις από πρώτο χέρι των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Οι σουηδικές επιχειρήσεις με τη μακρόχρονη παρουσία τους στην Ελληνική αγορά, πιστεύουν ότι η αγορά έχει μια μεσοπρόθεσμη δυναμική. Παρόλο που κάποιες φορές οι εταιρίες επηρεάζονται από την πολιτική αστάθεια, το ποσοστό φορολόγησης και τη γραφειοκρατία, εν τούτοις πιστεύουν ότι οι τομείς δραστηριοποίησής τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, γι αυτό και σκοπεύουν να παραμείνουν στην Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, τολμώ να πω ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αποτελεί έναν δείκτη εμπιστοσύνης στη δυναμική της ελληνικής αγοράς”.

“Μεγάλοι χορηγοί της Έρευνας για το Ελληνικό Επιχειρηματικό Κλίμα ήταν η ABB και η Ericsson και χορηγοί οι: AstraZeneca, SKF και  Σαρακάκης-Volvo.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή