Αύξηση κερδοφορίας 287,5% για τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο

Αύξηση κερδοφορίας 287,5% για τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική αύξηση κερδοφορίας, πωλήσεων και εξαγωγών παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε συνέχεια μιας κερδοφορίας ρεκόρ το 2016. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε χθες ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στην αριστοποίηση της εκμετάλλευσης των παραγωγικών δυνατοτήτων του συστήματος και στη διαρκή ενίσχυση στην εσωτερική και διεθνή αγορά σε συνδυασμό με τα υψηλά περιθώρια διύλισης. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 124 εκατ. ευρώ έναντι 32 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 287,5% καθώς η μειωμένη διακύμανση των διεθνών τιμών αργού τους πρώτους μήνες του 2017 είχε περιορισμένη επίδραση στην αποτίμηση αποθεμάτων. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη EBITDA του πρώτου τριμήνου ανήλθαν στα 29 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 35% και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 80% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, είχαν συνέπεια την αύξηση των λειτουργικών και ταμειακών ροών κατά 48% και την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%, με προφανή τη βελτίωση του ισολογισμού. Ο κ. Τσοτσορός αναφέρθηκε και στην ολοκλήρωση της κατάρτισης του νέου «Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021». Οπως είπε, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος, «αφενός μεν ενισχύεται ο ισολογισμός, με την παραπέρα μείωση του δανεισμού κατά 500 εκατ. ευρώ και του ετήσιου χρηματοοικονομικού κόστους κατά 50% περίπου, καθώς και με τη μείωση των υποχρεώσεων και παλαιών οφειλών κατά 550 εκατ. ευρώ, αφετέρου δε, δρομολογείται η βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις 1 δισ. ευρώ περίπου.

Παράλληλα, οι θετικές επιδόσεις του ομίλου αντικατοπτρίζονται στην ενίσχυση της μερισματικής μας πολιτικής σε όλη τη διάρκεια της 5ετίας 2017-2021».

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης σημείωσε ότι θα υπάρξει μείωση δανεισμού κατά 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα από την αξιοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών λόγω της υψηλής κερδοφορίας. Ο κ. Στεργιούλης ενημέρωσε τους αναλυτές και για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ανακοινώνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα προσελήφθη από το ΤΑΙΠΕΔ ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, ενώ εκτίμησε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα ενός εξαμήνου. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα τριμήνου, ο κ. Στεργιούλης σημείωσε ότι είναι ενδεικτικά της προσήλωσης στον στόχο μετατροπής των ΕΛΠΕ σε ενεργειακή ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης. «Εκμεταλλευόμαστε πλήρως τα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις εμπορικές συμφωνίες που έχουμε συνάψει, την αριστοποίηση του εφοδιασμού, την αυξημένη συνεισφορά των διυλιστηρίων μας σε λειτουργικές επιδόσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουμε διαρκώς την εμπορική μας θέση», είπε ο κ. Στεργιούλης.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 67% και οι εξαγωγές κατά 18% με βασικούς προορισμούς τις αγορές των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Τουρκίας και του Λιβάνου. Οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς αυξήθηκαν κατά 13% στο 1,3 εκατ. τόνους, λόγω αύξησης μεριδίων αγοράς και ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. Η παραγωγή των διυλιστηρίων του ομίλου ανήλθε στα 3,8 εκατ. τόνους, λόγω αυξημένης διαθεσιμότητας των μονάδων διυλιστηρίων, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 4 εκατ. τόνους, ενώ οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 55% των συνολικών πωλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή