Ενδιαφέρον για ΕΛΒΟ από Kraus Maffei και Paramount

Ενδιαφέρον για ΕΛΒΟ από Kraus Maffei και Paramount

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο είναι οι ενδιαφερόμενοι για την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Πρόκειται για τη γερμανική Kraus Maffei, και τη νοτιοαφρικανική Paramount Group.

Οι δύο επιχειρήσεις υπέβαλαν προσφορές για την απόκτηση της ΕΛΒΟ σε συμβολαιογράφο της συμπρωτεύουσας την περασμένη Δευτέρα. Τη διαδικασία χειρίζεται η εταιρεία ΕΥ (πρώην Ernst & Young) που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΕΛΒΟ, κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Εφετείου της Θεσσαλονίκης. Στόχος της διαδικασίας είναι η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΛΒΟ μέσω πλειστηριασμού που θα διενεργηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η αρχική τιμή διάθεσης των περιουσιακών στοιχείων της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας έχει οριστεί σε 10 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο σχέδιο αποφασίστηκε το 2014, αλλά καθυστέρησε λόγω αλλαγής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015. Αρχικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πάγο στο σχέδιο, όμως με την πίεση των θεσμών, αποφάσισε να βάλει τέλος στην υπερχρεωμένη κρατική επιχείρηση.

Η Kraus Maffei αποτελεί μακροχρόνιο συνεργάτη της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας, καθώς στο εργοστάσιό της υλοποιούνταν αντισταθμιστικά οφέλη από τις προμήθειες του ελληνικού στρατού αρμάτων μάχης Leopard. Από την άλλη πλευρά, η Paramount Group είναι μια νέα και φιλόδοξη επιχείρηση, η οποία αναζητεί νέα ερείσματα σε διεθνείς αγορές. Η εταιρεία έχει έδρα στην πόλη Midrad της Νοτίου Αφρικής, ενώ διαθέτει γραφεία στην Κύπρο, μέσω της οποίας παρακολουθεί την ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία αναπτύσσει κυρίως στρατιωτικά οχήματα, αλλά τελευταία έχει εμπλακεί και στην κατασκευή αεροσκαφών και ναυτικών σκαφών.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα ακολουθήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο έλεγχος των δικαιoλογητικών συμμετοχής των δύο ενδιαφερομένων στη διαδικασία και περίπου δύο εβδομάδες αργότερα θα ακολουθήσει η δημοπρασία της περιουσίας της επιχείρησης. Τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία είναι τα ακίνητα (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) που διαθέτει η εταιρεία στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, ο εξοπλισμός της επιχείρησης και όλα τα πνευματικά της δικαιώματα. Τα περιουσιακά στοιχεία διατίθενται συνολικά και όχι διακριτά, όπως προέβλεπε αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Το προσφερόμενο τίμημα καθορίζει τον προτιμητέο επενδυτή, υπό την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα στηρίξουν τόσο το ελληνικό Δημόσιο (μέτοχος) όσο και οι πιστωτές που εκπροσωπούν περισσότερο από το 51% των απαιτήσεων κατά της επιχείρησης. Ειδικά το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ζητήσει την απόρριψη κάποιου συγκεκριμένου διαγωνιζόμενου, «για λόγους προστασίας ουσιωδών συμφερόντων της εθνικής ασφάλειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή