ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξαναμπαίνει στον χάρτη των επενδυτών η ελληνική αγορά ακινήτων το 2017

Ξαναμπαίνει στον χάρτη των επενδυτών η ελληνική αγορά ακινήτων το 2017

Σημαντικά αυξημένες προδιαγράφονται για το υπόλοιπο του 2017 οι επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και την επικείμενη συζήτηση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Οι εν λόγω εξελίξεις έχουν απομακρύνει σημαντικά μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, κίνδυνος που είχε καθοριστική συμβολή στη διατήρηση της Αθήνας στην προτελευταία θέση (29η μεταξύ 30 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων για το 2017) της σχετικής κατάταξης που επιμελείται το Urban Land Institute (ULI), σε συνεργασία με την PriceWaterHouseCoopers, με βάση τις επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων της κάθε πόλης.

Πλέον, όμως, με δεδομένη την απομάκρυνση της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές προβλέπεται να κινηθούν πιο δυναμικά, ιδίως από τη στιγμή που οι αξίες στην εγχώρια αγορά βρίσκονται σε επίπεδο 50% χαμηλότερα συγκριτικά με πριν από 10 χρόνια. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές προβλέπεται να εξετάσουν την απόκτηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, που στο μεγαλύτερο μέρος του έχει ως ενέχυρο ακίνητα. Ως εκ τούτου, εκφράζεται η άποψη ότι το μέλλον για την αγορά ακινήτων μπορεί να είναι περισσότερο αισιόδοξο.

Τη θετικότερη εικόνα παρουσιάζει ο κλάδος των ξενοδοχειακών ακινήτων, χάρη στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία των αφίξεων από το εξωτερικό, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα θεωρείται ασφαλής ευρωπαϊκός προορισμός διακοπών. Κατά το 2016, η επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο εστίασε σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις υφιστάμενων ξενοδοχείων και στην αλλαγή χρήσης γραφείων και οικιστικών συγκροτημάτων, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν ως ξενοδοχεία πόλης. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, κατά το 2016 εγκαινιάστηκαν 14 νέες μονάδες 5 αστέρων και 40 νέες μονάδες 4 αστέρων (3,3% και 3% του συνολικού αποθέματος, αντίστοιχα).

Στην αγορά κατοικίας τονίζεται ότι οι τιμές συνέχισαν να υποχωρούν και το 2016, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό έναντι του 2015, ενώ τάσεις σταθεροποίησης καταγράφονται και στις τιμές ενοικίασης, ιδίως για τα ακίνητα υψηλότερης ποιοτικής στάθμης. Οσον αφορά τις νέες αναπτύξεις, αυτές είναι λιγοστές, εντοπίζονται στις καλύτερες περιοχές και αφορούν σε ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών. Αντίστοιχα, στην αγορά γραφείων, οι φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι τα ενοίκια των πιο σύγχρονων κτιρίων γραφείων έχουν σταματήσει να υποχωρούν. Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερης ηλικίας γραφεία, που βρίσκονται σε δευτερεύουσες τοποθεσίες και προσφέρουν υποδεέστερες υποδομές, που αποτελούν και την πλειοψηφία, εξακολουθούν να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να υποχωρεί κάτω από τα 8 ευρώ/τ.μ., έναντι 15 ευρώ/τ.μ. των ποιοτικότερων κτιρίων γραφείων. Περαιτέρω ώθηση στην αγορά ακινήτων φέτος εκτιμάται ότι θα έδινε η έναρξη σειράς επενδυτικών σχεδίων που «καρκινοβατούν» τα τελευταία χρόνια, όπως η επένδυση στο Ελληνικό και η ανάπτυξη της έκτασης του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, που αφορά σε έκταση 490 στρεμμάτων, που μεταβιβάστηκε πριν από λίγους μήνες από το ΤΑΙΠΕΔ στη NCH Capital, έπειτα από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων.