Οι εξαγωγείς προβλέπουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών φέτος

Οι εξαγωγείς προβλέπουν πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών φέτος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών το 2017 προβλέπει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), πρόβλεψη η οποία, αν επιβεβαιωθεί, θα σημαίνει μείωση, βεβαίως, του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς και αύξηση του ΑΕΠ. Βεβαίως, οι έως τώρα ενδείξεις δεν είναι θετικές, καθώς το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου (σε ό,τι αφορά μόνο τις συναλλαγές για αγαθά και όχι για υπηρεσίες) διευρύνθηκε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 44,8%.

Πού βασίζει την αισιοδοξία του ο ΠΣΕ; Οπως ανέφερε χθες η πρόεδρος του συνδέσμου Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση της κεντρικής εξαγωγικής οργάνωσης της χώρας, κυρίως στην αναθεώρηση προς τα πάνω των εκτιμήσεων για τις ελληνικές εξαγωγές. Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών τόσο για το 2017, από αύξηση 3,7% σε αύξηση 3,8%, όσο και για το 2018, προβλέποντας αύξηση 4,2% αντί για 4%. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε έσοδα από εξωστρεφείς δραστηριότητες (εξαγωγές, τουρισμός, μεταφορές κ.ά.) 56,1 δισ. ευρώ ή ποσοστό 30,2% του ΑΕΠ της χώρας. Πρόκειται, στην ουσία, για αύξηση των εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2015 και αύξηση του ΑΕΠ κατά περισσότερο από μία μονάδα. Η πρόεδρος του ΠΣΕ, ωστόσο, εμφανίστηκε ακόμη πιο αισιόδοξη χθες. «Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι αν διατηρηθούν οι τρέχοντες ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών του α΄ τριμήνου του έτους, κλείσουν οι εκκρεμότητες της αξιολόγησης και κυρίως αν ενταχθεί εγκαίρως η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με ταυτόχρονη χαλάρωση και των capital controls, οι επιδόσεις θα είναι ακόμα υψηλότερες και η συνεισφορά των εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας στο ΑΕΠ θα αγγίξει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες», επισήμανε χθες στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης. Αναφερόμενη, πάντως, στο κακό από πλευράς ελλείμματος πρώτο τρίμηνο, η κ. Σακελλαρίδη υποστήριξε: «Παρά τις αρνητικές εξελίξεις του πρώτου τριμήνου στο εμπορικό ισοζύγιο, οι προβλέψεις για επίτευξη πλεονάσματος στο άθροισμα των εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας έως τα τέλη του έτους θα πρέπει να σηματοδοτήσουν και τη μετάβαση στον οριστικό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού της προτύπου, μέσα από την επανεκκίνηση της παραγωγικής της μηχανής, με πυλώνα τη μεταποίηση και βασικό γνώμονα την υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών. Ο ΠΣΕ επιβεβαιώνεται όταν εδώ και καιρό επιμένει στο τρίπτυχο: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση και για βιώσιμη ανάπτυξη».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές τον Μάρτιο του 2017 αυξήθηκαν κατά 31% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2016, ενώ, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 6,3%. Συνολικά, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2017 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 20,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, ενώ, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών και των πλοίων, αυξήθηκαν κατά 5,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή