Στον αέρα τουριστικές επενδύσεις λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδίου

Στον αέρα τουριστικές επενδύσεις λόγω έλλειψης χωροταξικού σχεδίου

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται δεκάδες τουριστικές επενδύσεις ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ η υπερφορολόγηση απειλεί τη μελλοντική πορεία του τομέα σύμφωνα με στοιχεία και εκτιμήσεις που αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Οπως υπογράμμισε, χαρακτηριστικά, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος δεν είναι δυνατόν επενδυτικά σχέδια να είναι έωλα και ευάλωτα σε οποιαδήποτε προσφυγή στο ΣτΕ λόγω της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν στον επενδυτή την απρόσκοπτη πορεία της επένδυσής του. Aπό την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τόνισε ότι την ίδια ώρα που οι τουριστικές επιχειρήσεις αποστραγγίζονται από την υπερφορολόγηση, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, χωρίς να πληρώνει ούτε 1 ευρώ, λειτουργεί εις βάρος των οργανωμένων καταλυμάτων, δημιουργώντας τον πιο σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό της τελευταίας 10ετίας.

Τους 5 άξονες παρέμβασης για την ανάδειξη του τουρισμού ως κινητήρα ανάπτυξης και ευημερίας ανέπτυξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνέλευση του ΣΕΤΕ. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «αντιμετώπισε εξαρχής τον τουρισμό με ανικανότητα και προχειρότητα», επιδεικνύοντας «αδυναμία επιτελική και ανεπάρκεια εκτελεστική». Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αύξησε τον ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, τον ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%, τον ΦΠΑ στις μεταφορές από το 13% στο 24%, τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και θα επιβάλει φόρο διαμονής από το 2018 στα καταλύματα. Ειδική μνεία έκανε στην επιτυχημένη διακυβέρνηση για τον τουρισμό την περίοδο 2012-14, η οποία διακόπηκε στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την πτώση πέρυσι –παρά την ευνοϊκή γεωπολιτική συγκυρία– των ταξιδιωτικών εισπράξεων και της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης των τουριστών. Την ίδια στιγμή σε ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ισπανία, Κύπρο) τα τουριστικά έσοδα απογειώθηκαν. Ειδικά, για το υπουργείο Τουρισμού τόνισε ότι χειρίστηκε επιφανειακά και με αποσπασματικό τρόπο τη διαχείριση της εικόνας της χώρας. Ο 1oς άξονας παρέμβασης της Ν.Δ. αφορά την προσέλκυση επενδύσεων.

Με την παροχή κινήτρων θα επιδιωχθεί η προσέλκυση επενδύσεων 100 δισ. ευρώ σε μία 7ετία εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ για τον τουρισμό. Στόχος αποτελεί και η επίλυση του θέματος των «κόκκινων» δανείων με τολμηρή αναδιάρθρωση και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Ο 2ος άξονας σε σχέση με τη φορολογική πολιτική προβλέπει την κατάργηση του φόρου διαμονής, τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, τη μείωση του φόρου για όλες τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αντιμετωπιστούν φορολογικά κατ’ αντιστοιχία με το ισχύον καθεστώς της ρυθμισμένης τουριστικής αγοράς. Ο 3ος άξονας αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ασυγχώρητο νομικό κενό τη μη ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού που δρα αποθαρρυντικά για την υλοποίηση επενδύσεων. Ο 4ος άξονας αφορά τη δημιουργία χαρτοφυλακίου προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Ο πολιτιστικός τουρισμός βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στην ανάπτυξη της τουριστικής κατοικίας. Ο 5ος άξονας παρέμβασης αφορά την προβολή με τη δημιουργία ενός σχήματος σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή