Οι επενδύσεις 2,5 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς, η Forthnet και οι Κινέζοι

Οι επενδύσεις 2,5 δισ. σε δίκτυα νέας γενιάς, η Forthnet και οι Κινέζοι

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 2,5 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Αυτό θα συμβεί εφόσον επιβεβαιωθεί η συμφωνία της Forthnet με κινεζικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτήσουν το έργο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς στην Ελλάδα, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η Forthnet έχει ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης της συνεργασίας της με τις εταιρείες KaiXinRong Group Co. Ltd και Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, βασισμένο σε τεχνογνωσία της κινεζικής εταιρείας ZTE. Η KaiXinRong δραστηριοποιείται στην παραγωγή οπτικοακουστικού θεάματος (ταινίες, παραστάσεις κ.λπ.) και η Shanghai Gongbao επενδύει κυρίως σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

«Bαθιές τσέπες»

Μια ενδεχόμενη συμφωνία, αναμφίβολα, θέτει εκ νέου τη Forthnet στο παιχνίδι των τηλεπικοινωνιών της χώρας και μάλιστα με καλές προϋποθέσεις, δεδομένου ότι θα έχει την υποστήριξη επιχειρήσεων με πολύ βαθιές τσέπες. Ωστόσο, οι «διψασμένοι» Κινέζοι για ξένες αγορές θα πρέπει να πεισθούν για τη βιωσιμότητα και την απόδοση των επενδύσεών τους. Και αυτό θα είναι πλέον το κρίσιμο ζητούμενο στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Η Forthnet ωστόσο, χάρις και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, απέκτησε άλλη μια ελπίδα για αυτόνομη επιβίωση χωρίς να περιέλθει στα χέρια κάποιου ανταγωνιστή.

Πάντως, ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος της χώρας φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι οι επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς είναι το «κλειδί» της επιβίωσης. Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη τετραετία για την ανάπτυξη/αναβάθμιση δικτύων νέας γενιάς. Από αυτά το 1 δισ. ευρώ αφορά στην Ελλάδα (τα δίκτυα σταθερής και κινητής) και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ σε Αλβανία και Ρουμανία. Η διοίκηση του ΟΤΕ πρόσφατα, μάλιστα, αναθεώρησε προς τα πάνω τον επενδυτικό του προϋπολογισμό, αυξάνοντάς τον κατά 200 εκατ. ευρώ (ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ). Ο ΟΤΕ θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις μέσα από τα διαθέσιμά του –ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ– αλλά και μέσω δανεισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και BSTDB (Παρευξείνια Τράπεζα) για τη σύναψη χαμηλότοκου κοινοπρακτικού δανείου ύψους 389 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό του σχέδιο.

Ο ΟΤΕ άρχισε να κινείται πιο γρήγορα, μετά την εκδήλωση πρόθεσης των βασικών του ανταγωνιστών να επενδύσουν στα δίκτυα νέας γενιάς. Μάλιστα, οι εταιρείες Vodafone και Wind γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους, μεγάλο μέρος των επενδύσεων να κατευθυνθεί σε δίκτυα οπτικών ινών (FTTH, FTTB) που επιτρέπουν στην ελληνική πραγματικότητα να κάνει το άλμα στην κοινωνία του gigabit, δηλαδή στα 1000 Mbps, από τα 30 Mbps που θεωρείται σήμερα το κατώφλι για τον χαρακτηρισμό ενός δικτύου ως νέας γενιάς.

Τόσο η Vodafone όσο και η Wind έχουν δηλώσει ότι θα επενδύσουν από περίπου 500 εκατ. ευρώ η καθεμιά, προκειμένου να αναπτύξουν δίκτυα νέας γενιάς. Μάλιστα, η Vodafone φαίνεται ότι θα επενδύσει κυρίως σε οπτικές ίνες (70%) και λιγότερο στον χαλκό του ΟΤΕ (30%). Η Wind, αντιστρόφως, θα επενδύσει περισσότερο στον χαλκό (70%) και λιγότερο σε οπτικές ίνες (30%). Και οι δύο επιχειρήσεις έχουν δεσμευθεί (μέσω της ΕΕΤΤ) να εισέλθουν σε 6 χιλιάδες καμπίνες (τα παλιά ΚΑΦΑΟ), προκειμένου να φτάσουν μέσω δικτύων νέας γενιάς σε ισάριθμες γειτονιές. Ο ΟΤΕ επίσης έχει δεσμευθεί για 12.000 καμπίνες. Πολύ μικρότερος είναι ο αντίστοιχος αριθμός που έχει δεσμεύσει η Forthnet.

Οι δεσμεύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί αφορούν σε ποσοστό 50% τις καμπίνες που υφίστανται στην Ελλάδα. Καλύπτουν ωστόσο το 70%-80% του πληθυσμού, δεδομένου ότι οι καμπίνες ενδιαφέροντος βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνεπώς, με τη συνδρομή της κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G/4G+) θεωρείται εύλογο η χώρα να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020 σε ό,τι αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ψηφιακού θεματολογίου (Digital Agenda) είναι μέχρι το 2020 το 100% των χρηστών Internet στην Ενωμένη Ευρώπη να συνδέεται με γραμμές που έχουν ταχύτητες πάνω από 30 Mbps και τουλάχιστον το 50% αυτών να πετυχαίνει ταχύτητες πάνω από 100 Mbps. Από το 2025 η Κομισιόν θέλει τουλάχιστον κάποιες πόλεις να έχουν εισέλθει στην κοινωνία του Gigabit.

Στην Ελλάδα σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των ευρυζωνικών συνδέσεών της (97%) λειτουργεί κάτω από τα 30 Mbps. Καθώς ωστόσο οι πάροχοι εισάγουν νέες τεχνολογίες στα δίκτυά τους (VDSL, VDSL/vectoring), οι ταχύτητες θα ανέρχονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή