Διπλασιασμός κερδών για 10 περιφερειακά λιμάνια

Διπλασιασμός κερδών για 10 περιφερειακά λιμάνια

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιασμό λειτουργικών κερδών πέτυχαν κατά τη χρήση του 2016 αθροιστικά τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος. Παράλληλα, πέντε από αυτά κατέγραψαν και σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών.

Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις πως η ελληνική λιμενική βιομηχανία εν γένει βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με μέρος των δραστηριοτήτων στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη να διαχέεται και περιφερειακά. Επιβεβαιώνει επίσης την άποψη πως η διαχείρισή τους από το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο και έχουν περάσει από το 2012, έχει επιτύχει σημαντικό εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων τους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.

Υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ

Τα δέκα αυτά λιμάνια, που αποτελούν οργανισμούς λιμένων και λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, είναι τα Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου. Παραμένουν δε όλα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση είτε μέσω παραχώρησης μετοχών είτε μέσω παραχώρησης επιμέρους δραστηριοτήτων, παρά τις ενστάσεις που προέβαλαν τους τελευταίους μήνες μέλη της κυβέρνησης και των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία για τη χρήση του 2016 που συντάχθηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, ο μέσος όρος αύξησης των κερδών σε ετήσια βάση για τα εννέα από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διαμορφώνεται στο 112%. Εάν συμπεριληφθούν και τα κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, ο ρυθμός αύξησης διαμορφώνεται στο 1.227%. Ομως η μεγάλη αυτή διαφορά στη Πάτρα είναι λογιστική και όχι πραγματική, αφού προκύπτει από λογιστικές εγγραφές παγίων στοιχείων του έτους 2015, οπότε καταγράφηκαν μεγάλες ζημίες. Σε επίπεδο αύξησης κύκλου εργασιών τα έξι λιμάνια που παρουσίασαν τις θετικές επιδόσεις είναι, με φθίνουσα σειρά, αυτά της Καβάλας, της Ελευσίνας, του Βόλου, της Αλεξανδρούπολης, της Κέρκυρας και της Ραφήνας.

Σε ανοδική τροχιά

Να σημειωθεί πως η σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων των δέκα λιμανιών πέρυσι έρχετα ύστερα από ανάλογα θετικές επιδόσεις τα προηγούμενα έτη. Τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2015 και 40% το 2014, ενώ κατά τα δύο αυτά χρόνια απέδωσαν μέρισμα στο Δημόσιο που αθροιστικά προσεγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το Πρόγραμμα Αξιοποίησης της Περιουσίας (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει κατ’ αρχάς την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Η διαδικασία προβλέπεται να ξεκινήσει με την πρόσκληση για πρόσληψη συμβούλων εντός του 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή