ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες

Μεγάλη μείωση των επενδύσεων σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες

«Φρένο» στις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων έχει μπει τα τελευταία χρόνια, όπως δείχνει μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων την οποία δημοσιοποίησε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2016 και το 2015 ο ρυθμός αύξησης των δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες κινήθηκε σε ποσοστό 0,6% και 0,3% αντίστοιχα. Σημαντικός αριθμός δωματίων δημιουργήθηκε μεταξύ 2000 και 2010. Ειδικότερα, το 2000 ο αριθμός των δωματίων ήταν 309,1 χιλ., ενώ το 2010 έφθασε σε 397,7 χιλ. Το 2016 λειτουργούσαν 407,1 χιλ. δωμάτια.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ξενοδοχείων, το 2016 έφθασε σε 9.730 από 9.727 το 2015. Ως καλύτερη χρονιά μεταξύ 2000 και 2016 σε επίπεδο αύξησης του ρυθμού επενδύσεων με ποσοστό 3,8% εμφανίζεται το 2010, οπότε ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων έφθασε στον αριθμό ρεκόρ των 9.732. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία ενδεχόμενη επιβολή του φόρου διαμονής από το 2018 θα επιβαρύνει το επιχειρηματικό κλίμα στον χώρο του τουρισμού, ματαιώνοντας ή μεταφέροντας χρονικά προγραμματισμένες ξενοδοχειακές επενδύσεις.

Η μελέτη του Ινστιτούτου επισημαίνει ότι το ελληνικό ξενοδοχείο είναι μικρού μεγέθους, καθώς η μέση δυναμικότητά του ανέρχεται στα 41,8 δωμάτια. Επίσης δείχνει ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία αναβαθμίζονται διαρκώς, καθώς οι 4 και 5 αστέρων ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν, πλέον, το 42,3% του συνόλου της δυναμικότητας των μονάδων της χώρας. Κατά το Ινστιτούτο, το ελληνικό ξενοδοχείο εν μέσω κρίσης αποτελεί σταθερή πηγή απασχόλησης και παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν τα έσοδα του τουρισμού πέρυσι το ποσοστό απασχόλησης ανέβηκε κατά 3,9% σε σχέση με το 2015. Συγχρόνως, το ποσοστό των απασχολούμενων γυναικών στα ξενοδοχεία προσεγγίζει το 57% στο σύνολο των εργαζομένων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας σε κοινωνικές ομάδες μειωμένης απασχόλησης. Σε ερώτηση σχετικά με την ορθότητα ή μη των στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν από πέρυσι συνεχή μείωση των τουριστικών εσόδων και αμφισβητούνται από την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο κ. Τσακίρης απάντησε ότι κατά τεκμήριο είναι σωστά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε σχέση με την εικόνα των διανυκτερεύσεων, η μελέτη έδειξε ότι και το 2016 καταγράφηκε υψηλή εποχικότητα στην τουριστική ζήτηση. Ετσι, μία ακόμη χρονιά η εποχικότητα αποτέλεσε κυρίαρχο δομικό πρόβλημα και μόνιμη παθογένεια στον κλάδο τόσο του τουρισμού όσο και των ξενοδοχείων.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου βρίσκεται στην πρώτη θέση στις υποδομές φιλοξενίας σε ξενοδοχεία διαθέτοντας 2.068 μονάδες και 99.700 δωμάτια. Επιπλέον, το Νότιο Αιγαίο είναι πρώτο τόσο σε 5 αστέρων ξενοδοχεία τα οποία ανέρχονται σε 144 όσο και σε αριθμό εργαζομένων που άγγιξαν τους 35.915 το 2016. Παράλληλα, την πρώτη θέση στην αύξηση της απασχόλησης με ποσοστό 15,5% κατέλαβε πέρυσι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ενώ την πρώτη θέση στην απασχόληση γυναικών είχε η Κεντρική Ελλάδα με ποσοστό 67,7%. Η μεγαλύτερη μείωση στην απασχόληση παρατηρήθηκε με ποσοστό 10% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Εξάλλου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο παρουσίασε, χθες, και τις πινακίδες με το νέο σήμα πιστοποίησης της κατάταξης των καταλυμάτων σε κατηγορίες αστεριών και κλειδιών. Οι νέες πινακίδες θα δίνονται στα πιστοποιημένα καταλύματα σε φυσική και ηλεκτρονική μορφή.