ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαφωνία μεταξύ ομίλου Λάτση και Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ

Διαφωνία μεταξύ ομίλου Λάτση και Δημοσίου για τα ΕΛΠΕ

Διάσταση απόψεων μεταξύ Δημοσίου και Paneuropean (όμιλος Λάτση) για θέματα που αφορούν τη διοίκηση των ΕΛΠΕ εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης για χθες ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, με αποτέλεσμα να αναβληθεί έπειτα από αίτημα του ιδιώτη μετόχου. Η εξέλιξη συνέπεσε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος και παρενέβη όταν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε δέχθηκε σχετικά ερωτήματα. Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση του ομίλου Λάτση και ήταν ενδεικτική η φράση του «να απευθύνετε το ερώτημα στον ιδιώτη μέτοχο», ενώ παρείχε πλήρη στήριξη στη διοίκηση των Ευστάθιου Τσοτσορού (πρόεδρος) και Γρηγόρη Στεργιούλη (διευθύνων σύμβουλος). «Τα ΕΛΠΕ έχουν συγκεκριμένη κερδοφορία, έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Σε κάποιους αρέσει και σε κάποιους δεν αρέσει», είπε και συμπλήρωσε πως «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Οταν ρωτήθηκε για το εάν το αίτημα της Paneuropean για αναβολή της γενικής συνέλευσης συνδέεται και με τις καθυστερήσεις στην επένδυση του Ελληνικού, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για να προχωρήσει η επένδυση. «Πράγματι η νομοθεσία έχει και γραφειοκρατικές διαδικασίες, δεν μπορούμε όμως να υπερβαίνουμε το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε.

Τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν το απόγευμα στο Χρηματιστήριο την αναβολή της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας έπειτα από σχετικό αίτημα της Paneuropean που ελέγχει το 45,47% της εταιρείας και την εκ νέου συνεδρίασή της την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Η επιστολή της Paneuropean, που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό στη γενική συνέλευση, ανέφερε ότι «η αναβολή κρίνεται σκόπιμη δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις μεταξύ των δύο βασικών μετόχων».

Πηγές της Paneuropean τόνιζαν πάντως ότι «οι συζητήσεις για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν γίνονται σε πνεύμα καλής συνεννόησης και με στόχο το συμφέρον της εταιρείας». Το αίτημα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με τα δικαιώματα της Paneuropean ως μετόχου του 45,47% στη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τοποθέτηση των κ. Τσοτσορού και Στεργιούλη στο τιμόνι των ΕΛΠΕ έσπασε μια προηγούμενη πρακτική, βάσει της οποίας, στο πλαίσιο μιας άτυπης συμφωνίας μεταξύ των δύο μετόχων, το Δημόσιο διόριζε πρόεδρο και διευθύνοντα, πλην όμως ο διευθύνων αποτελούσε επιλογή της Paneuropean.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στη συνέντευξή του τον κομβικό ρόλο της ενέργειας στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και σημείωσε ότι «επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής της θέσης στον χάρτη». Αναφέρθηκε στα γεωστρατηγικά σχέδια των αγωγών φυσικού αερίου αλλά και στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της χώρας. Κράτησε χαμηλούς τόνους για τις επαφές της κυβέρνησης με την Total και την ExxonMobil την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, άφησε όμως να εννοηθεί ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για συμφωνίες. «Προχωρούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση παλαιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων είτε αφορά την περιοχή του Ιονίου είτε όμως και νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακές εταιρείες με πολυεθνική δραστηριότητα, ενεργειακοί κολοσσοί» είπε.

«Αδειασε» Παναγιωτάκη η κυβέρνηση

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο πρωθυπουργός με γενναιοδωρία στάθηκε στο πλευρό της διοίκησης των ΕΛΠΕ, «άδειασε» τη διοίκηση της ΔΕΗ καλώντας τον κ. Παναγιωτάκη «να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα». «Ο καθένας έχει ένα ρόλο. Ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη είναι να καταθέτει τις σκέψεις και τις προτάσεις του για την καλύτερη διαχείριση των θεμάτων της ΔΕΗ. Αλλά δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος αυτός που διαπραγματεύεται με τους θεσμούς, ούτε αυτός που παράγει πολιτική.

Την πολιτική την καθορίζει η κυβέρνηση. Θα του πρότεινα να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη διαφοροποίηση του κ. Παναγιωτάκη στο θέμα των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. «Απομακρύναμε το σενάριο της Μικρής ΔΕΗ», είπε, «καταφέραμε να βγάλουμε από τον “κουβά” τα υδροηλεκτρικά που οι θεσμοί πίεζαν να μπουν μαζί με τις λιγνιτικές μονάδες για να πουληθούν σε ιδιώτες και να διατηρήσουμε τα δίκτυα ηλεκτρισμού υπό δημόσιο έλεγχο».

Σημείωσε, δε, ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ συνέπεσαν με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επανέφεραν σε ισχύ προηγούμενη απόφαση της Ε.Ε. για την πώληση λιγνιτικών μονάδων.