Με άνοδο έκλεισε χθες το Χ.Α.

Με άνοδο έκλεισε χθες το Χ.Α.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια με επιλεκτικές τοποθετήσεις στην υψηλή κεφαλαιοποίηση (Ftse 25) διατήρησαν σε θετική τροχιά το χρηματιστήριο για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Στόχος τους να προστατεύσουν τις επενδυτικές τους επιλογές που είχαν κάνει πριν από το Eurogroup της Μάλτας (24 Απριλίου) και πέτυχαν αξιοσημείωτες αποδόσεις, αφού ακολούθησε έως και τις 10 Μαΐου ανοδικό σερί 13 συνεδριάσεων για το χρηματιστήριο, που έδωσε συνολικά κέρδη 18,35% για τον Γενικό Δείκτη και πάνω από 35% για τον τραπεζικό κλάδο. Το ναυάγιο του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας απογοήτευσε τόσο τα ξένα όσο και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, καθώς οι προσδοκίες για ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί για την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 15 Ιουνίου 2017.

Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,85% και διαμορφώθηκε στις 778,35 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαΐου και ανήλθε στα 59,20 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, στην εγχώρια αγορά κρατικών ομολόγων περιορίστηκαν χθες οι πωλήσεις ελληνικών εκδόσεων χρέους. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι τιμές και να μειωθούν οι αποδόσεις σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του ετήσιου κρατικού ομολόγου ανήλθε στα 99,95 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 3,65%. Το 2ετές κρατικό ομόλογο παρουσίασε τιμή στο επίπεδο των 98,40 λεπτών του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 5,66%. Το 10ετές ομόλογο αποτιμήθηκε στα 85,10 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,83%. Ετσι, το spread (διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) υποχώρησε χθες στις 551 μονάδες βάσης από 575 μονάδες βάσης την περασμένη Πέμπτη και 549 μονάδες βάσης την περασμένη Τετάρτη.

Το strip (μέσος όρος τιμής των 20 ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 και λήγουν μεταξύ 2023 έως και 2042) διαμορφώθηκε στα 77,50 λεπτά του ευρώ. Τα δύο εταιρικά ομόλογα του ΟΠΑΠ και της Fourlis παρουσίασαν χθες την εξής εικόνα: η τιμή του ΟΠΑΠ ανήλθε στα 101,50 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να κυμαίνεται στο 2,93% και το ομόλογο της Housemarket αποτιμήθηκε στα 102,15 λεπτά του ευρώ, με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,45%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή