Πόλος έλξης επενδυτών οι τραπεζικές μετοχές

Πόλος έλξης επενδυτών οι τραπεζικές μετοχές

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, παρά τη δυστοκία στο ζήτημα του χρέους που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το επόμενο διάστημα.

Χθες, ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 3,73%, με τη μετοχή της Alpha Bank να αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη +5,37% και ακολούθησε η Εθνική με +4,82%, η Πειραιώς με +3,02%, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η μετοχή της Eurobank. Οπως γνωστοποιήθηκε, χθες, ο όμιλος Fairfax προχώρησε στην αγορά επιπλέον 13 εκατ. μετοχών της Eurobank έναντι 11,3 εκατ. ευρώ. Οι αγορές πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες όταν στην Αθήνα βρισκόταν ο επικεφαλής του ομίλου Πρεμ Γουάτσα. O όμιλος Fairfax είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας ελέγχοντας το περίπου 17% των μετοχών.

H ολοκλήρωση της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών και η προοπτική αποκατάστασης της κανονικότητας και επιστροφής της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία δημιουργούν προσδοκίες, αφυπνίζοντας τους επενδυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επίπεδα τιμών του Απριλίου ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημειώνει άνοδο άνω του 20%, ενώ τα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη ξεπερνούν το 30%. Η βελτίωση του κλίματος οδήγησε τις τραπεζικές μετοχές στην ανάκτηση μέρους των απωλειών και ήδη Alpha και Εθνική έχουν αναρριχηθεί σε επίπεδα τιμών υψηλότερα της τιμής με την οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία ανακεφαλαιοποίηση τον χειμώνα του 2015. Συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 2,16 ευρώ έναντι 2 ευρώ που πραγματοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ η Εθνική βρίσκεται στα 0,326 ευρώ έναντι 0,3 ευρώ που έγινε η αύξηση. Η μετοχή της Eurobank έχει καλύψει τις απώλειες και πλησιάζει την τιμή της αύξησης, βρίσκεται στα 0,9 ευρώ έναντι 1 ευρώ της αύξησης, ενώ η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 0,205 ευρώ έναντι 0,30 ευρώ που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων θα προτείνει τη μείωση του αριθμού μετοχών με αντίστοιχα αύξηση της ονομαστικής αξίας (reverse split) με αναλογία 20 παλαιές μετοχές για 1 καινούργια. Με την κίνηση αυτή η ονομαστική αξία της μετοχής θα αυξηθεί στα 6 ευρώ από 0,30 ευρώ, ενώ ο αριθμός μετοχών από 8.733.183.280 θα μειωθεί στα 436.659.164 τεμάχια. Ετσι, ένας μέτοχος που σήμερα κατέχει 1.000 μετοχές της τράπεζας μετά το reverse split θα κατέχει 50 μετοχές, ενώ η τιμή μετοχής από 0,205 ευρώ σήμερα θα προσαρμοστεί στα 4,1 ευρώ. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι η κίνηση στοχεύει στο να βελτιώσει τη διαπραγμάτευση της μετοχής σε διάφορες διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αποφεύγοντας τα τρία δεκαδικά στοιχεία στην τιμή.

Στελέχη τραπεζών υποστηρίζουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας οδηγεί σε βελτίωση των όρων πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων και επάνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τροχιά αποκλιμάκωσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank παρουσίασαν μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων και αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δάνειων, ανατρέποντας τη θετική εικόνα του 2016. Η Alpha Bank εμφάνισε μείωση και των πιστωτικών ανοιγμάτων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πάντως, οι περισσότεροι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί αναφορικά με τις δυνατότητες επίτευξης των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) από περίπου 75,9 δισ. ευρώ σήμερα στα 40,2 δισ. μέχρι το τέλος του 2019, ενώ αντίστοιχα τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από 104,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή