«Κλείνει» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

«Κλείνει» η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ελληνοαμερικανικό σχήμα Calamos – Exin Group έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, που με βάση τις πληροφορίες βαίνει προς ολοκλήρωση. Παρά το γεγονός ότι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας την περασμένη Παρασκευή δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα κατ’ αρχάς έχει «κλείσει» και απομένουν επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας, όπως το θέμα της πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου (bankassurance).

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής εξετάστηκαν τρεις προσφορές, του Exin Group, του κινεζικού ομίλου Fosun και της επίσης κινεζικής εταιρείας Gongbao, που συμμετείχε και αυτή στη διαγωνιστική διαδικασία. Η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία φέρεται να προκρίνεται, καθώς υπέβαλε τη μεγαλύτερη προσφορά, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται μεταξύ 700 – 750 εκατ. ευρώ και αφορά στο 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στο προσφερόμενο τίμημα περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή ομολόγου 50 εκατ. ευρώ τύπου perpetual bond (τίτλοι αέναης διάρκειας), που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα για λογαριασμό της ασφαλιστικής. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει, επίσης, τη συμφωνία bankassurance για 10 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για μία πενταετία.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο της υποχρέωσης που είχε αναλάβει η τράπεζα για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Στη διαδικασία συμμετείχαν τρεις κινεζικοί όμιλοι –Fosun, Gongbao και Wintim–- και το ελληνοαμερικανικό σχήμα, που μπήκε εξαρχής στη διεκδίκηση με αξιώσεις. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης στην παρούσα φάση δεν περιλαμβάνει τη θυγατρική στην Κύπρο, καθώς και τη δραστηριότητα στη Ρουμανία.

Με δεδομένο ότι ο προτιμητέος επενδυτής έχει επιλεγεί, αναμένεται πλέον η επισημοποίηση της απόφασης με την υπογραφή του προσυμφώνου μεταξύ των δύο μερών. Σήμερα άλλωστε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής να υπογράψει τη διαβεβαίωση για την ορθότητα των στοιχείων που έχει διαθέσει στους επενδυτές (seller’s warranty) και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας ή το αργότερο έως την επoμένη. Από την πλευρά της τράπεζας, που ως μέτοχος είναι και ο πωλητής, μένει να διευκρινιστεί εάν θα χρειαστεί νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας ή αν το θέμα θα έρθει στην προγραμματισμένη ετήσια γενική συνέλευση που αναμένεται στα τέλη Ιουνίου.

Οι επιδόσεις

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016. Η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που το 2016 συνεισέφερε 90,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο τα προσεχή χρόνια μετά και τη συρρίκνωση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και υγείας. Τα κέρδη προ φόρων το 2016 ανήλθαν στα 57,7 εκατ. ευρώ και με βάση την κερδοφορία, το πιθανολογούμενο τίμημα αξιολογείται από την ασφαλιστική αγορά ως «ιδιαιτέρως υψηλό» στον βαθμό που ισοδυναμεί με πάνω από δώδεκα φορές τα κέρδη της εταιρείας.

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2017, τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ. Αυξημένος κατά 17% ήταν επίσης ο τζίρος της εταιρείας. Τα ασφάλιστρα ανήλθαν στα 155,7 εκατ. ευρώ, ενώ η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου ενισχύθηκε κατά 112,6%, στα 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016 και είναι ενδεικτική της δυναμικής που μπορεί να έχει ο τομέας του bankassurance.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου η εταιρεία πέτυχε, επίσης, τη βελτίωση του δείκτη φερεγγυότητας με βάση το Solvency II. Συγκεκριμένα, ο δείκτης φερεγγυότητας χωρίς τη χρήση του μεταβατικού μέτρου για τις τεχνικές προβλέψεις ανήλθε στο 106% έναντι 96% στο τέλος του 2016. Η θετική αυτή εξέλιξη προήλθε από την ενίσχυση των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη της κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας κατά 10,6%. Με τη χρήση μεταβατικών μέτρων και προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας, ο δείκτης φερεγγυότητας ανήλθε στο τέλος του πρώτου τριμήνου σε 175% έναντι 170% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου είναι τοποθετημένο σε κρατικά ομόλογα, μεταξύ των οποίων και ελληνικοί τίτλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή