«Καυτοί» φάκελοι, δύσκολο καλοκαίρι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

«Καυτοί» φάκελοι, δύσκολο καλοκαίρι για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστη φράση στα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού φαίνεται ότι θα είναι η «θερινή ραστώνη». Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται η έκδοση σειράς αποφάσεων επί σημαντικών υποθέσεων που έχει διερευνήσει η Αρχή, ενώ την ίδια ώρα δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε συγκεκριμένες αγορές. Πρόκειται άλλωστε για ελέγχους που γίνονται γνωστοί εκ των υστέρων, για προφανείς, βεβαίως, λόγους.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με την καταληκτική προθεσμία που έχει τεθεί άτυπα να είναι οι αρχές Ιουλίου, αναμένεται η έκδοση της απόφασης για το καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις από την αγορά, τα πρόστιμα συνολικά τόσο στις ελληνικές εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων υπήχθη στη λεγόμενη διαδικασία διευθέτησης οφειλών, όσο και στις ξένες εταιρείες αναμένεται να είναι της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.

Αδυναμία πληρωμής

Στην υπόθεση αυτή δεν αποκλείεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αποδεχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής από τις εμπλεκόμενες εταιρείες. Στην περίπτωση αυτή, καλείται να εξετάσει εάν το πρόστιμο που επιβάλλει σε μια επιχείρηση μπορεί να προκαλέσει την πτώχευσή της ή να οδηγήσει σε απώλεια αξίας στοιχείων του ενεργητικού της.

Στην περίπτωση που κρίνει ότι συντρέχουν τα παραπάνω, μειώνει το πρόστιμο ή επιτρέπει την τμηματική καταβολή του.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται επίσης η απόφαση που αφορά την ύπαρξη ρήτρας απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών για τα απορρυπαντικά στις συμβάσεις που είχε όμιλος με εταιρείες χονδρικής και λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ.

Σε περίπου ένα μήνα εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί η απόφαση για την υπόθεση του «καρτέλ των καλλυντικών». Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από καταγγελία της Notos Com Συμμετοχές, εξετάζεται εάν πέντε εταιρείες χονδρικής πώλησης καλλυντικών καθόριζαν έμμεσα τις τιμές μεταπώλησης από μέρους των λιανοπωλητών μέσω του καθορισμού ενιαίου ύψους εκπτώσεων.

Στις αποφάσεις που αναμένεται να εκδοθούν σύντομα περιλαμβάνεται και αυτή που αφορά το ενδεχόμενο νόθευσης του διαγωνισμού για την ανάπλαση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Aπορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Νομού Πέλλας.

Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται επίσης τεχνικές εταιρείες και η διερεύνηση ξεκίνησε κατόπιν ανώνυμης επιστολής που έλαβε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Μετά το καλοκαίρι, τέλος, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κλαδική έρευνα που διενεργεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή