Αυξημένο το ενδιαφέρον επενδυτών για τις τράπεζες μετά τη συμφωνία

Αυξημένο το ενδιαφέρον επενδυτών για τις τράπεζες μετά τη συμφωνία

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αυξημένο, σε σχέση με την εικόνα στις αρχές του έτους, ήταν το ενδιαφέρον των ξένων αναλυτών για τις εγχώριες τράπεζες, στο ετήσιο συνέδριο της Goldman Sachs για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη.

Το κλίμα ήταν κατά πολύ θετικότερο, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει απομακρύνει την ανησυχία για την κατάσταση της χώρας και τον κίνδυνο ατυχήματος. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συναντήσεις των τραπεζών με επενδυτές, ενώ σε εκδήλωση όπου μιλούσαν στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Γιώργος Πουλόπουλος, ο Chief Financial Officer (CFO) της Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης, ο CFO της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννης Κυριακόπουλος και ο CFO της Eurobank Χάρης Κοκολογιάννης– υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή αναλυτών και θεσμικών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών που μετείχαν στις παρουσιάσεις, πλέον οι ξένοι δεν ανησυχούν τόσο για το μακροοικονομικό περιβάλλον και εκτιμούν ότι πια η χώρα έχει μπει σε μια πιο σταθερή πορεία. Ιδιαίτερα σημαντικό σημείο για τους επενδυτές είναι ο δραστικός περιορισμός του πολιτικού κινδύνου καθώς η κυβέρνηση, παρά τις καθυστερήσεις, προχωρεί στην υλοποίηση των συμφωνιών, ενώ δεν υπάρχει πλέον κάποια υπολογίσιμη αντιευρωπαϊκή δύναμη που θα μπορούσε να βάλει ξανά σε περιπέτειες τη χώρα.

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία στα οποία στάθηκαν οι ξένοι. Το πρώτο ήταν το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η πορεία επίτευξης των στόχων μείωσης. Η εξέλιξη του κόστους και οι δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, οι προοπτικές και δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια και, τέλος, το ζήτημα της ρευστότητας, της επιστροφής καταθέσεων και κυρίως τις δυνατότητες και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του ELA.

Οι ξένοι βλέπουν θετικότερα, ύστερα από μεγάλη περίοδο απογοητεύσεων, τις προοπτικές της χώρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει καμία εντυπωσιακή μεταστροφή. Κατ’ αρχάς έχουν χαθεί πολλά χρήματα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ενώ οι μεγάλοι παραδοσιακοί επενδυτές εξακολουθούν να μην ασχολούνται με τη χώρα μας και, όπως εκτιμούν στελέχη, θα απαιτηθούν χρόνια προκειμένου να επανέλθει στον ορίζοντά τους. Σε ό,τι αφορά την Goldman Sachs, σε έκθεσή της για τις εγχώριες τράπεζες σημειώνει ότι η πρόοδος στην αξιολόγηση και η ψήφιση των μέτρων συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των spreads των ελληνικών ομολόγων και στη βελτίωση του κλίματος. Ετσι προχώρησε στην αναβάθμιση των τιμών-στόχων για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Goldman ξεχωρίζει τη μετοχή της Alpha Bank, για την οποία δίνει τιμή-στόχο τα 2,8 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αυξημένες τιμές-στόχους δίνει και για τις άλλες συστημικές τράπεζες. Η νέα τιμή-στόχος για τη Eurobank είναι 1 ευρώ (από 0,85 ευρώ), για την Εθνική 0,36 ευρώ (από 0,30 ευρώ) και για την Πειραιώς 0,27 ευρώ (από 0,25 ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή