Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Τράπεζα Ηπείρου

Σε αύξηση κεφαλαίου προχωρεί η Τράπεζα Ηπείρου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την κάλυψη των απαιτούμενων εποπτικών κεφαλαίων για την απόκτηση πανελλαδικής άδειας λειτουργίας, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 12 εκατ. ευρώ. Στόχος, η επέκταση και σε άλλους νομούς εκτός της Περιφέρειας Ηπείρου, στην οποία η τράπεζα διατηρεί σήμερα 9 καταστήματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας τα τελευταία δύο χρόνια. Είχε προηγηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 6 εκατ. ευρώ το 2015, προκειμένου η τράπεζα να καλύψει τον αναγκαίο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης όλου του τραπεζικού συστήματος την περίοδο εκείνη. Εκτός από την αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, η τράπεζα είχε εκδώσει και ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης περίπου 6 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση συμμετείχε και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) με την καταβολή ποσού 3,5 εκατ. ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την απόκτηση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ποσού 3,5 εκατ. ευρώ. Το ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ ελέγχει σήμερα το 38% του συνεταιριστικού κεφαλαίου της τράπεζας και η συμμετοχή του στη νέα αύξηση θεωρείται δεδομένη για τη διατήρηση του ποσοστού του.

Να σημειωθεί ότι τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 στα 10,8 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 CapitalRatio) διαμορφώθηκε στο 6,67%, ο Δείκτης Κεφαλαίου της κατηγορίας 1 (TIER I) διαμορφώθηκε στο 6,67% και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου (CAD Ratio) διαμορφώθηκε στο 10%, ενώ οι ελάχιστες απαιτήσεις είναι 4,5%, 6% και 8%, αντίστοιχα. Με βάση τα αποτελέσματα του 2016, η Συνεταιριστική Ηπείρου είχε κέρδη προ προβλέψεων 3,5 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 43% των χορηγήσεων, τα κέρδη οδηγήθηκαν στον σχηματισμό προβλέψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή